RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged [Browar Maryensztadt]

RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged z Browaru Maryensztadt to coś co lubię najbardziej. Imperial Stout leżakowany w beczce.

RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged [Browar Maryensztadt]

Piwo RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged jest częścią serii Barrel Aged Projekt. Wcześniej Browar Maryensztadt wypuścił na rynek inna serię, był to piwa o ekstrakcie bliskim 30 Plato. Ostatecznie skończyło się na dwóch piwach, które udało mi się nawet zdobyć. Porter wyszedł nawet dobrze, a Barley Wine czeka na swoją kolejkę w piwnicy. Więcej wypustów chyba nie będzie. Ani na stronie internetowej browaru ani na ich fanpage nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Szkoda. Liczyłem na więcej, niż tylko dwa piwa. Z takim ekstraktem można spokojnie uwarzyć jeszcze coś w stylu np. Imperial Stout. Co do nowego projektu, piw leżakowanych w beczkach, na razie są to … też dwa piwa 😉 Oby na tylu się nie skończyło. Oprócz RaISy leżakowanej w beczce po Bourbonie, jest też RaISa leżakowana w beczce po whisky Bowmore. Też udało mi się ją dorwać. zastanawiałem się, które piwo wybrać jako pierwsze i wybór padł na Bourbon.

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: 22,0% wag.
ALKOHOL: 9.4%
SŁODY: Jęczmienne, pszeniczne
CHMIEL: ?
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 22.12.2020

Nie wiem ile czasu piwo RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged spędziło w beczce. Zazwyczaj jest to od 3 do 6 miesięcy. To samo dotyczy składu. Na butelce brakuje owej informacji, to samo dotyczy strony internetowej browaru. Ekstrakt to 22 Plato, więc w granicach przyzwoitości, chociaż RIS 22 BLG jakoś szczególnie mnie nie rusza. Ale ja jestem fanem piw gęstych i konkretnych, więc musicie wziąć na to poprawkę. Na butelce widzę też informację Limited Edition. Akurat ze zdobyciem tej limitowanej serii większych problemów nie było.

Etykieta przypomina mi tą z RaISa Espresso. Klimat mega mistyczny. Jest twarz, ręka zakrywająca oko, pistolet oraz krupier z kasyna. Może te elementy do siebie zbytnio nie pasują, ale efekt przenikania sprawdził sie tu bardzo dobrze i całość wygląda naprawdę nieźle. Pod względem odjechanych elementów blisko jej do etykiety piwa Porridge Bullet z Põhjala. Kolorystyka na plus. Połączenie pomarańczy z brązem wygląda przednio. Piwo zostało uwarzone w browarze Maryensztadt i jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów.

RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged [Browar Maryensztadt]

KOLOR
Przy przelewaniu piwa do szkła widać było brązowy kolor ze sporą ilością przebłysków. W szkle widzę już czerń. Piana jest marna. Utworzyło się wprawdzie kilka brązowych bąbelków, jednak szybko zniknęły.

AROMAT
Od razu czuję, że to Barrel Aged. W nos uderza spora dawka wanilii oraz rozgrzewanie. Poza tym czuję tutaj niewielką dawkę czekolady. Na razie jest bardzo sympatycznie. Słodycz nie jest zbyt wysoka, na razie piwo wpisuje się w bardziej wytrawny klimat.

SMAK
Na starcie jest podobne do aromatu. W pierwszych sekundach buzię wypełnia spora dawka wanilii. Na finiszu pojawia się wyraźna nuta drewna. Wszystko co najlepsze z beczki już w pierwszym łyku. Da się też wyczuć brak ciała. Piwo jest lekko wodniste. Poza tym mam wrażenie, że nie jest jeszcze do końca ułożone. Smaki przechodzą w siebie bardzo chaotycznie. Z czasem do głosu dochodzi gorzka czekolada. Przełamuje ona słodycz wanilii i łącząc się z drewnianymi nutami. Klimat zmierza w wytrawnym kierunku. Alkohol jest wyczuwalny, szczypie lekko w podniebienie. Kurcze, mogłem dać temu piwu jeszcze kilka miesięcy. Teraz jest ono gorzko-drewniane. Klimat nie jest zły, ale to nie do końca moja bajka. Drewno podnosi piwo na wytrawny level, i to bardzo. Wanilia też nie wnosi za dużo słodyczy. Później pojawiają się też nuty kokosa.

RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged
OCENA: 7/10

Klasyczny RIS w wersji Barrel Aged. Jeśli tego szukacie, to jest to piwo dla Was. Dla mnie zabrakło trochę ciała oraz słodyczy. Daję 7.

Podobne posty

Blackcyl Special Edition Blackcyl z Browaru Trzech Kumpli doczekał się specjalnej edycji. Piłem ją kilka tygodni temu, dziś postanowiłem podzielić się swoimi wrażeniami. ...
Chubbles Browar Cloudwater wydał piwo Chubbles. Jest to potrójna IPA, chociaż bardziej potrójna NEIPA. Piwo Chubbles powstało we współpracy z browarem The...
Dark Saison Browar Zamkowy Cieszyn nie trzyma się standardów. Świadczy o tym piwo Dark Saison. Browar Zamkowy Cieszyn zdecydował się na styl dosyć innowacyjn...
Projekt 30 #3 Projekt 30 #3 to ostatnie piwo z wysokoballingowego projektu uwarzonego prze Browar Maryensztadt. Więcej o samym projekcie i jego założeniach pis...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o