Porter Noster Calvados Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Porter Noster Calvados Barrel Aged czyli finałowa część trylogii z Browaru Czarna Owca.

Porter Noster Calvados Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

W moim osobistym rankingu wersja Porter Noster Bourbon Barrel Aged otrzymała wyższą ocenę niż Porter Noster Cognac Barrel Aged. W tegorocznej edycji konkursy Kraft Roku 2018 to właśnie wersja leżakowana w beczce po Cognacu zdobyła srebro w kategorii Porter Bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato). Za rok to może właśnie wersja Calvados zdobędzie jakiś medal? Właśnie, Calvados. Nie piłem jeszcze nic co leżakowało by w beczce po tym alkoholu, trunku też nie próbowałem. Cóż to takiego? Wikipedia mówi o francuskim winiaku charakteryzującym się wytrawnym owocowym (jabłkowym) bukietem. Powstaje on w wyniku destylacji cydru. Jabłko w ciemnym piwie?

STYL: Baltic Porter
EKSTRAKT: 22,5% wag.
ALKOHOL: 9%
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: Marynka
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: 50
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 20.08.2018

Nie będę się rozpisywał na temat składu i etykiety. Uczyniłem to już przy poprzednich recenzjach. Ten Porter Bałtycki leżakował również siedem miesięcy, połowę tego czasu spędził w beczce. Na etykiecie widać zieloną naklejkę z oznaczeniem Calvados Barrel Aged. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Czarna Owca w Semlinie.

Porter Noster Calvados Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

KOLOR
Barwa nie różni się chyba niczym od poprzednich dwóch wariantów. Widzę tu ciemny brąz, w szkle piwo jest już czarne. Piana mizerna.

AROMAT
Tu powinny się już pojawić różnice. Biorę głęboki wdech i nie poczułem nic konkretnego. Jest jakieś rozgrzewanie na finiszu, ale nic poza tym. Drugie podejście wypadło podobnie. Nie jest to na pewno Bourbon. Trochę ciemnych nut i czerwonych owoców. Szkoda, że jest to tak mało wyraźne.

SMAK
Czy smak poprawi odczucia? Na początku na pewno nie. Pierwszy łyk nie wiąże się z pozytywnym odczuciem. Jest trochę alkoholowe i jakieś dziwne zielone owoce. Największy minus to fakt, że smaki nie trzymają się kupy. Kolejne podejście nie przyniosło nic dobrego. Całość jest rozjechana i wyraźnie alkoholowa. Finisz jest lekko wytrawny i pusty. Brakuje mi tu słodyczy oraz ciała. Może taki urok Calvadosa? Wiem, że to Porter, ale w poprzednicy wersjach beczki lepiej zgrywały się z piwem. Tutaj cierpliwość na finiszu jest zbyt duża. Aż drętwieje mi język. Pierwsze podejście do Calvados i wyszło średnio. Na jakiś czas odpuszczę sobie beczki z tym labelem.

Porter Noster Calvados Barrel Aged [Browar Czarna Owca]
OCENA : 3,75 / 5,00

Piwo zdobywa brązowy medal patrząc na wszystkie wersje Porter Noster, a moje pierwsze wrażenia związane z Calvadosem są raczej średnie.

Podobne posty

Buried Alive Laphroaig Barrel Aged Piwo Buried Alive Laphroaig Barrel Aged to połączenie torfu z beczką. Czy można obok tego przejść obojętnie? Ponad rok temu na rynku pojawiły s...
Szczun Piwo Szczun z Browaru Szałpiw to ciekawe połączenie piw belgijskich z amerykańskim klimatem. Szukałem w internecie informacji na temat stylu w ...
Moloch Browar Golem nie zwalnia tempa. Niedawno pojawiło się ich nowe piwo Moloch. Jak wypadnie ten Strong Ale? Piwo Moloch miało swoją premierę kilka t...
Sticky Toffee Strannik Piwo Sticky Toffee Strannik z Northern Monk przekonało mnie do siebie nazwą. Kto nie lubi toffi? Czy to piwo zostało uwarzone pode mnie? Lubię sł...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o