Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Dziś kontynuuję swoją przygodę z Browarem Czarna Owca. W szkle wyląduje Porter Noster Bourbon Barrel Aged.

Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Chodzą słuchy, że Porter Noster Bourbon Barrel Aged jest najlepszym piwem z całej trójki. Ba, mam nawet kilka namacalnych dowodów. Pierwszy z nich to tytuł najlepszego piwa na KPR 2018. Z jednej strony nie ufam tym medalom, dyplomom, tytułom, a z drugiej w komisjach zasiadają bardziej doświadczeni ludzi, niż ci, którzy oceniają piwo na RateBeer. Ja mogę ocenić piwo źle, bo nie podchodzi mi dany styl. Na konkursie prywatne odczucia sędziów są zapewne spychane na dalszy tor. Najlepszym rozwiązaniem jest kierowanie się własnym smakiem, a złote medale należy traktować jako wskazówki.

STYL: Baltic Porter
EKSTRAKT: 22,5% wag.
ALKOHOL: 9%
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: Marynka
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: 50
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 20.08.2018

Podobnie jak ostatnim razem, piwo dojrzewało ponad siedem miesięcy. Sam proces leżakowania w beczce trwał około trzech i pół miesiąca. Bourbon Barrel Aged, ile razy widziałem już ten label? Beczka po Bourbonie jest chyba ulubionym miejscem lokowania piwa wielu browarów. Kokos, wanilia, nuty drewna, już nie mogę się doczekać degustacji.

Tak mnie ciśnie, że opis graficzny będzie bardzo krótki. Opisywałem już dwie wcześniejsze etykiety. Ta różni się od nich jedynie labelem Bourbon Barrel Aged, który jest tym razem czerwony. Aha, jest jeszcze złoty medal KPR. Widziałem go na kilku piwach, fajny pomysł, nie każdy śledzi wyniki tego konkursu.

Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

KOLOR
Piwo wygląda identycznie jak wersja leżakowana w beczce po Cognacu. Widzę tu jasny brązowy kolor, który po przelaniu do szkła jest już ciemny. Do tego tworzy się niewielka piana, znika jednak w mgnieniu oka.

AROMAT
Piwo zaczyna z wysokiego C. Pierwsze chwile to mocne uderzenie beczki po Bourbonie. Czuję tu wanilię oraz kokosa, do tego sporą dawkę drewnianej beczki. Aromat jest ułożony, wszystko do siebie pasuje. Kokos oraz drewno przejmują ster. Nie wiem czy piłem wcześniej Bourbon Barrel Aged w którym oba elementy były aż tak wyraźne?

SMAK
Jak smakuje najlepsze piwo KPR? W pierwszym łyku można się w nim rzeczywiście zakochać. Bourbon jest tu wyraźny i bardzo złożony. Na podniebieniu zostawia on po sobie długi posmak. Pierwsze chwile to dominacja wanilii i lekki powiew słodyczy. Na finiszu czuć ponownie kokosa i drewno,  a piwo zmierza w wytrawnym kierunku. Intensywność pod sam sufit, można brać małe łyki a smak i tak zrobi swoje. Całe podniebienie wypełnia posmak beczki, czuję jak by piwo było przelane z niej do butelki ledwie kilka sekund temu. Dużo tu tego kokosa, nut palonych nie zanotowałem. O ile w wersji Cognac czuć było gorzką czekoladę, to dziś nie jest ona aż tak wyraźna. Stanowi jedynie tło dla beczki. Ciało nie jest za pełne, ale smak to nadrabia. Dodaje pełni. Nagazowanie jest oczywiście na bardzo niskim poziomie. Tylko ono, reszta na duży plus. Podoba mi się ten finisz, niweluje on cały ciężar i słodycz przez co piwo jest wysoce pijalne.

Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]
OCENA: 4,25 / 5,00

Nie dziwą mnie wysokie oceny na KPR. Porter Noster to kawał dobrego piwa. Wyraźna beczka, idealny balans, szacunek dla Browaru Czarna Owca.

Podobne posty

Squeezer W obecnym roku polskie browary uwarzyły sporo piw w stylu Sour. Dziś sprawdzę nowe piwo Squeezer z Browaru Deer Bear. Jeśli śledzicie mój b...
Brush Piwa z Omnipollo piję zawszę z dużą przyjemności. Czy Brush podtrzyma dobre noty tego browaru? Brush wpadło w moje ręce dobrych kilka miesięcy te...
Imperial Geezer Piwo Imperial Geezer to kolejna kawowa wariacja Browaru Kingpin. Czy piwo z kawą może jeszcze zaskoczyć? Browar Kingpin uwarzył wcześniej piwa Ge...
Komes Barley Wine Czy można napisać coś nowego o piwie Komes Barley Wine z Browaru Fortuna? Piwo miało swoją premierę w drugiej połowie zeszłego roku. Browar Fortu...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o