Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych – Relacja

W miniony weekend odbyły się pierwsze Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych. Zapraszam na moją relacje.

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych odbyły się w dniach 28-30 lipca 2017 roku. Jest to pierwszy tego typu festiwal w naszym mieście. Impreza odbyła się na terenie hotelu Omega, położonego nad jeziorem Ukiel. Piękna miejscówka. Mogłem uczestniczyć jedynie w dwóch pierwszych dniach, więc kilka ciekawych eventów mnie ominęło. Przegapiłem dwa wykłady organizowane przez PSPD oraz turniej Beer Ponga organizowany przez Browar Ingis. Podczas pierwszych dwóch dni atrakcji też było sporo, poniżej znajdziecie moją relacje. Przed targami zakupiłem Łynera, oficjalne festiwalowe szkło. Dostępne było też drugie szkło, tzw IPA Glass, ale tego typu szkieł mam już sporo, a snifterem nigdy nie pogardzę. Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych było dostępne na oficjalnej aplikacji festiwalu – Allcool. Dzięki temu każdy mógł sprawdzić jakie piwa będą serwowane na poszczególnych stanowiskach. Właśnie tak zrobiłem swoją listę piw, których będę chciał spróbować. Niestety, było kilka zmian i nie wszystkie piwa było dostępne. Zbytnio nie rozpaczałem, gdyż w ich miejsce spróbowałem kilku innych.

BROWAR NEPOMUCEN

Na początku Browar Nepomucen, prosto ze Szkaradowa. Na stoisku zastałem dużą liczbę piw, niestety nie było ECHO. Dowiedziałem się jednak, że właśnie leżakuje w beczce (bodajże po whiskey?). Takimi newsami można zaczynać festiwal. Stoisko Browaru Nepomucen cieszyło się dużą popularnością.

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychJangryst

Sour Ale – 11,3 BLG / 4,7% Alko.

Piwo powstało we współpracy z poznańskim Browarem Szałpiw. Jest ono zakwaszone bakteriami lactobacillus a do leżaka trafiło 100 kilogramów agrestu i 200 kilogramów wiśni. Aromat jest lekko kwaśny, trochę agrestowy. Kwasu nie było za dużo, piwo szybko łagodnieje. Bardzo przyjemne i orzeźwiające. 7/10

 

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychForest

Forest IPA – 15,1 BLG / 6,0% Alko.

Nie pamiętam jak to było, ale chyba brzeczka została „przepuszczona” przez gałązki sosny, jodły i świerku. Coś w tym stylu.  W aromacie las był rzeczywiście wyczuwalny, głównie przez żywicę. Ja czułem w nim coś słodkiego, podobnego do smaku leśnych jagód. W smaku podobnie, jak w lesie. Goryczka jest właśnie gałęziowa. Ciekawe piwo. 7/10

 

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychViva Śliwa

Grodzisz z Suska Sechlońską – 9,9 BLG / 3,9% Alko.

Piwo zostało uwarzone we współpracy z Browarem PINTA. Nie przepadam za piwami typu Grodzisz, ale tego musiałem spróbować. Raz, piw zbiera bardzo dobre opinie, dwa, trzeba się kiedyś to Grodzisza przekonać. W aromacie czuć lekką wędzonkę, na finiszu troszeczkę śliwki. W smaku odwrotnie, to śliwka była na pierwszym planie. Całość jest rzeczywiście bardzo lekka, wędzonka nie przeszkadza. Piwo jest bardzo gładkie i aksamitne. Nie mój typ, ale daję 8/10.

BROWAR RADUGA

Moim drugim przystaniem był Browar Raduga. Bardzo wesoła ekipa. Niestety, zabrakło piwa Circus.

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychFreak

Lime Juicy Wheat – 12,0 BLG / 4,6% Alko.

Pozostałe pozycje browaru próbowałem już w wersjach butelkowych. Wybrałem więc premierowe piwo z dodatkiem soku z limonki. Piwo jest bardzo mętne, barwa jasno żółta. W aromacie kwas, a w smaku jeszcze większy konkret. Dla mnie smakowało jak Sour. Kompletnie nie moja bajka. Polecam dla fanów kwasu, pozycja obowiązkowa 😉

 

BROWAR DEER BEAR

Browar Deer Bear miał na kranach 5 piw. Fajna i energiczna młoda ekipa z Torunia. Furorę zrobiły ich kieliszki o pojemności 100 mililitrów. Każdy na nie polował. Z tego co się dowiedziałem nie planują na razie piw z dodatkiem kawy, a szkoda.

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychAsami

APA Lemon Earl Grey – 13,0 BLG / 5,3% Alko.

W aromacie Earl Grey, brzoskwinia oraz mango. W smaku bardzo orzeźwiające. Czułem trochę moreli oraz mandarynek. Earl Grey lekko zaznaczone. Alkoholu nie wyczuwalny. Asami trafia  w moje gusta.  8/10.

 

 

BROWAR GOLEM

Spędziłem sporo czasu przy stoisku chłopaków z Poznania. Spodobało mi się ich profesjonalne podejście do tematu piwa. Miło było też usłyszeć o kolejnej warce Lilith i Dybuk Baller Aged (o ile nic nie pomyliłem). Czekałem, aż na kranie pojawi się Icek & Icek, ale się nie doczekałem 😉

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychGehenna

Whisky Extra Stout –  18,0 BLG / 7,0% Alko.

W aromacie jest lekko zaznaczone Whiskey. W smaku wędzonka nie jest zbyt nachalna. Piwo jest ułożone, wszystko jest na swoim miejscu. 8/10.

 

 

 

BROWAR KOMITET

Jeden z najmłodszych browarów na festiwalu. W sklepach nie widziałem jeszcze ich butelek, okazało się, że cały czas pracują nad dystrybucją swoich piw w północnej części naszego kraju. Browar Komitet to warszawski kontraktowiec, który warzy swoje piwa w Szczyrzycu. Jak się później okazało, warzy tam też kilka innych browarów obecnych na festiwalu. Browar prowadzi małżeństwo. Gosia jest odpowiedzialna za receptury, a Marcin za resztę 😉 Dowiedziałem się, że właśnie pracują nad swoim pierwszym piwem Barrel Aged. Piwo jest już w beczce i czeka na rozlew. A ja czekam na butelki w tej części kraju.

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychAngels Share

Strong Scotch Ale –  19,0 BLG / 7,4% Alko.

W aromacie jest lekko wędzone, w smaku czuję głownie whiskey i łagodny torf. Nic tu nie uderza, piwo jest dobrze zbalansowane. Podejdzie nawet osobom nie przepadającym za torfem. Alkohol jest bardzo dobrze ukryty. Już nie mogę się doczekać wersji BA. 8/10.

BROWAR IGNIS

Tutaj nastawiłem się na premierę piwa w stylu New Wave. Niestety, Truskaw nie pojawił się na kranie. Udało mi się za to zamienić parę słów z chłopakami. Ignis to kontraktowiec z Warszawy, który również warzy piwo w Szczyrzycu. Udało mi się spróbować piwa Małe Ciche. Jest to piwo w stylu German Pilsner. Jak dla mnie był trochę słodszy niż inne Pilsy, przez co przyjemniejszy. Dla browaru Ignis był to festiwalowy debiut. Mam nadzieję, że zobaczymy się za rok, a Truskawa będę szukał w sklepach. Piwowarzy po pierwszych degustacjach przyznali, że jeszcze kilka tygodni by mu się przydało, aby odpowiednio się ułożył.

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych

BROWAR KAZIMIERZ

Bardzo sympatyczna ekipa spod Krakowa. Chłopaki mieli zamiar o 20:00 odpalić mecz Wisły, ciekawe, czy im się udało?

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychKara Mustafy

Coffe Milk Stout – 14,0 BLG / 3,0% Alko.

W aromacie pachnie jak zimna kawa z mlekiem. Piwo jest pełne, a smak chyba najbliższy kawie ze wszystkich piw jakie do tej pory piłem. Jest słodko, nie ma kwaśnych nut. Z czasem dochodzi też wanilia. Jeśli chodzi o Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych, to Kara Mustafy jest dla mnie piwem numer jeden. Aż wziąłem jedną butelkę na wynos. 10/10.

 

BROWAR MARKOWY

Browar Markowy, czyli pierwszy browar rzemieślniczy w Puszczy Białowieskiej. Chłopacy byli lekko zdziwieni, że ich piwa były już dostępne w Olsztynie. Na plus redesign etykiet. Teraz wyglądają naprawdę dobrze.

Kornik

Świerkowe Pale Ale – 13,0 BLG / 5,0% Alko.

Ciekawa propozycja. Przypomina mi trochę Forest’a z Nepomucena. W tym przypadku gałęzie były dodane na whirpool’a. W aromacie jest świerkowo. Pierwszy łyk to głównie leśne nuty, trochę słodkie. W tle pojawia się posmak żywicy. Solidne, liczę na więcej piw z Markowego. 7/10.

 

Poza tym spróbowałem jeszcze kilku innych piw.

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychBROWAR WARMIA
Porter Bałtycki

Piwo było za zimne, więc ciężko cokolwiek o nim powiedzieć. Na pewno jest kawa. Z czasem pojawiała się fajna palona goryczka. Chyba kupię wersję butelkową i sprawdzę w wyższej temperaturze.

 

 

 

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychPIWOWAROWNIA
Kawko i Mlekosz

Coffe Milk Stout – 16,0 BLG / 4,5% Alko.

Bardzo przyjemny mleczny Stout. W aromacie słodka kawa. W smaku podobnie. Z czasem czułem trochę kwaśnej kawy, ale ogólnie rządzi słodycz. Dobre. 7/10.

 

 

 

Olsztyńskie Targi Piw RzemieślniczychBROWAR GRYF
Szczyrzycanka

Saison – BLG / 5,0% Alko.

Przyjemny aromat, trochę czerwonych owoców. Piwo jest bardzo rześkie. W smaku owoców jest już mniej. Dosyć niska goryczka, niezalegająca. I bardzo dobrze. Piwo nie idzie też w kierunku przesłodkiego. Przyjemne. 7/10

 

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych uważam za imprezę bardzo udaną. Udało mi się zamienić kilka słów z ekipą PSPD z Olsztyna. Artur Kamiński wyjaśnił mi kilka rzeczy na temat przechowywania słodów, zacierania, czyli wszystko wokół piwowarstwa domowego. Dużo ciekawych informacji, widać fachowe podejście do tematu. Przyniosłem też dwie butelki swoich własnych piw do oceny, ale nie wiem, czy ostatecznie zostały one zdegustowane. Na stoisku PSPD piw domowych było co niemiara.

Mam nadzieję, że za rok odbędą się drugie Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych i zobaczę na nich ponownie te same browary plus kilka nowych. Do zobaczenia za rok.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *