NW DIPA Ekuanot [Cloudwater]

Cloudwater wydał kolejne Imperial IPA, które szybko podbiło serca klientów. Czy piwo NW DIPA Ekuanot wyrwie mnie z butów?

piwo NW DIPA Ekuanot [Cloudwater]

Będzie to moje drugie podejście do angielskiego browaru Cloudwater. Kilka dni temu odwiedził mnie mój brat, który na co dzień mieszka w UK, tam nie ma problemu z zakupem puszek owego browaru. Tradycyjnie wymieniliśmy się kilkoma piwami. W moje ręce trafiło kilka ciekawych pozycji z Anglii. Największe oczekiwania wiąże właśnie z piwem Ekuanot, więc postanowiłem jego jak najszybciej spróbować. Na puszce widnieje przecież informacja „drink fresh”. Nie ma co zwlekać.

Patrząc na datę puszkowania, minął od niej równo miesiąc. Data ważności wynosi zaledwie 3 miesiące. Nie przypominam sobie, aby jakikolwiek polski browar dawał tak krótki termin przydatności na swoje DIPA. Być może jest to chwyt marketingowy, ale piłem już kilka piw w stylu IPA, których świeżość dawno minęła. AleBrowar promuje swoje nowe piwa akcją Aleświeże, gdzie piwo jest dowożenie do pubów z browaru w ciągu 6 godzin. Czy różnica między 6 a 12 godzin jest taka duża? Tego nie wiem. Na pewno hasło „6 godzin” działa na wyobraźnię. Klienci chcą pić jak najświeższe piwa, jeść najświeższy chleb i mieć najświeższy DOT na oponach w aucie 😉 Szacunek dla browarów, że chcą dostarczać takie właśnie produkty.

Piwo reprezentuje styl North West DIPA Ekuanot. Browar Cloudwater pochodzi z Manchesteru, który leży w północno-zachodniej części Anglii. Stąd NW w nazwie. DIPA tłumaczył nie będę, a może jednak, podwójne ajpiej. A Ekuanot to jeden z rodzajów chmielu, który został dodany na aromat. Skoro browar umieścił go w nazwie piwa, użyto go zapewne najwięcej ze wszystkich wymienionych odmian chmielu. Cloudwater pochwalił się też drożdżami. Użyto bowiem 4811 generacji własnych drożdży JW Leeds.

Puszka wygląda ok. Nie wiem co znajduje się w tle, mi przypomina to łaty piłki, która kopano na podwórkach w latach ’90. Etykieta wylądowała już w moim zeszycie. Wystarczyło odkleić ją z puszki, nie to co polskie butelki i etykiety przyklejane na klej pancerny. Piwo NW DIPA Ekuanot zostało zapuszkowane 11 lipca i jest dostępne w puszkach i pojemności 440 mililitrów.

piwo NW DIPA Ekuanot [Cloudwater]

Oceniając piwo pod względem wyglądu mogę powiedzieć tylko jedno, wzorowe New England. Mętne, nieprzejrzyste, wygląda jak sok owocowy. W kolorze jest też podobne do soku. Pomarańczowy kolor, podchodzący monetami pod żółty. Piana nie jest zbyto obfita. Ma ona białą barwę i dosyć szybko opada, zostawiając po sobie ładny lacing na szkle.

Aromat lekko szczypie w nos. Czuję w nim sporo amerykańskich chmieli. Całość jest raczej stonowana i nie uderza mocno w nozdrza. Z tropikalnych owoców wyczuwam głównie mango oraz winogrona, białe owoce rządzą.

Pora na pierwszego łyka. Piwo jest bardzo gładkie jak na Imperial IPA. W smaku na początku poczułem minimalną słodycz, zaraz po niej pojawiła się goryczka. Powoli, małymi krokami, przejmuje kontrolę nad smakiem. Słodycz pochodzi zdecydowanie od owoców, nie jest to żaden miód lub karmel jak w niektórych polskich DIPA. Piwo NW DIPA Ekuanot urzeka swoją soczystością. Ta soczystość ma duży wpływ na gładką frakturę trunku, który idealnie spływa po gardle. Dodatkowo piwo jest bardzo nisko nagazowane. Albo goryczka jest tu na bardzo niskim poziomie, albo soczystość i owocowa otoczka dobrze ją maskują. Nie widzę ile to piwo ma IBU. Goryczkę czuć, bez dwóch zdań, ale jest ona lekka, nie nachalna i nie wbija w podłogę jak w niektórych polskich DIPA. W pełni rozumiem modę na IPA z niskim IBU. Im dłużej je piję tym odczucie goryczki staje się większe, ale i tak jest niskie. Znaczy tak. Większość dotychczasowych DIPA było wodniste i mocno goryczkowe, bez żadnej kontry, albo przesłodzone. Piwo Ekuanot jest soczyste i pełne, a goryczka i minimalna słodycz są ułożone. Idealny balans. Z czasem czuję też coraz więcej chmielu Citra oraz białych owoców. Intensywność smaku nie spada, soczystość została ze mną do ostatniej kropli. Pod koniec piwo lekko i przyjemnie szczypie w język.

STYL: Imperial IPA
EKSTRAKT: ?
ALKOHOL: 9.0%
SŁODY: Golden Promise, pszeniczny, dekstryna, cukier gronowy
CHMIEL: Ekuanot, Citra BBC, Citra, Simcoe, Ahtanum, Pilgrim Alpha
DODATKI: ?
DROŻDŻE: JW Leeds, WLP 4000
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 09.2017
OCENA: 10/10

Cloudwater po raz kolejny dostaje 10. To piwo nie ma wad. Piwo NW DIPA Ekuanot jest lekkie, gładkie, soczyste, pijalne, a balans między goryczką a lekko słodkawą otoczką jest idealny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *