Noa Pecan Mud Cake – Bourbon [Omnipollo]

Piwo Noa Pecan Mud Cake Boubron z jednego z moich ulubionych browarów, szwedzkiego Omnipollo.

piwo Noa Pecan Mud Cake Bourbon Omnipollo

Dziś nie będę za dużo pisał o samym piwie. Noa Pecan Mud Cake Bourbon to nic innego niż podstawowa wersja piwa leżakowana w beczkach po Bourbonie. O samym piwie pisałem już przy okazji recenzji piwa Noa Pecan Mud Cake. Piwo z aromatami leżakowane w drewnianej beczce? Zapowiada się bardzo intensywna degustacja. Osobiście lubię piwa, gdzie smaki są konkretne i bardzo dobrze wyczuwalne. Nie przeszkadza mi duża intensywność. Może dlatego piwa z browaru Omnipollo bardzo mi smakują?

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: ?
ALKOHOL: 11.0%
SŁODY: ?
CHMIEL: ?
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: 60
DATA SPOŻYCIA/WARKA: ?

Z etykiety to się za dużo nie dowiemy. Przód też się zbytnio nie różnie od wersji podstawowej. Uśmiechnięta buzia namalowana zieloną farbą. Z nowości widzę nalepkę Bourbon. Jest ona przeźroczysta, więc napis wydaje się być umieszczony bezpośrednio na szkle. A tak nie jest. Widząc tą nalepkę zacząłem się zastanawiać, czy ktoś nie mógł nakleić jej na podstawową wersję i sprzedać ją kilka złotych drożej? Zobaczę jak jest z moim piwem 😉 Noa Pecan Mud Cake Boubron jest dostępny w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w browarze De Molen.

piwo Noa Pecan Mud Cake Bourbon Omnipollo

Na początku kolor. Przy przelewaniu widać gęstą i czarną ciecz. W szkle to samo, brak jakichkolwiek brązowych przebłysków. Piana jak to w ciemnych piwach, ma bezowy kolor. Chociaż za dużo jej to nie ma. Nawet przy agresywnym nalewaniu zbyt wiele się jej nie utworzyło.

Aromat urzeka. Poważnie, tym razem ciasto czekoladowe jest jeszcze lepiej wyczuwalne niż w podstawowej wersji. Do tego masa orzechów. Z zamkniętymi oczami nie szło by odróżnić tego piwa od ciasta. Nie muszę chyba pisać o masie słodyczy, która z dużą siłą uderza w mój nos? Uwielbiam te klimaty, więc nie mogę się doczekać dalszej części. Aha, a co z Bourbon? Na finiszu jest lekka alkoholowa nuta, ale czy to na pewno bourbon? Ciężko powiedzieć. Na pewno alkohol przełamuje słodycz.

Czas spróbować jak smakuje Noa Pecan Mud Cake Bourbon. W smaku nie ma już aż tak intensywnych orzechów, są za to czerwone owoce. Orzechy i czekolada pojawiają się dopiero na finiszu. Piwo jest słodkie, bez dwóch zdań. Słodycz może być dla niektórych za wysoka, dla mnie jest idealna. W smaku czuć też Bourbon, głownie przez konkretny alkoholowy finisz. Oczywiście szlachetnie, bez nadmiernego rozgrzewania. Wszystko jest tu idealnie ułożone. Z czasem z nut alkoholowych zaczyna się wynurzać smak kokosa, może trochę wanilii. To piwo było dobre na początku, ale teraz to już rozwala mnie na łopatki. Fajne jest to, że przy każdym przechylaniu szkła w nos uderzają orzechy. Aromat jest wyczuwalny nawet podczas picia, gdy się zbytnio na nim nie skupiam. Nagazowanie jest niskie, nawet bardzo niskie. Z ciała to Noa Pecan Mud Cake Bourbon można porównać do likieru. Może bardziej w smaku, ale ciało jest też konkretnie gęste. To piwo wskakuje to mojego top 3 Omnipollo. Nuty orzecha i czekolady są pod koniec jeszcze intensywniejsze.

Noa Pecan Mud Cake – Bourbon [Omnipollo]
OCENA: 10/10

Sztos. Piwo jest bardzo intensywne. Orzechy, szlachetny alkohol, gęste, rozgrzewające. Warto wydać na nie każdą kwotę. Bez namysłu daję 10.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *