Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA [Mazurski Browar]

Piwo Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA z Mazurskiego Browaru to prawdopodobnie pierwszy Barrel Aged na Mazurach.

Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA [Mazurski Browar]

Czy Mazury potrafią w Bourbon Barrel Aged? Podchodzę do tej recenzji nieco sentymentalnie. Pochodzę z Mazur i cieszę się, że powstają tu nowe browary. Na mapie widać różnicę między zachodnią częścią kraju, ale tak jest w większości dziedzin. Na szczęście lokalne browary z Warmii i Mazur zdobywają coraz większe uznanie wśród fanów piwnego kraftu. Podstawą piwa Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA był złoty medalista konkursu Kraft Roku 2017 w kategorii Mocny Stout/Porter. Mazurski Browar zdobył więcej medali na tej imprezie, więc powinno być dobrze, chociaż oceny w internecie mówią co innego. Może w wakacje uda mi się odwiedzić Ełk a przy okazji browar?

STYL: Imperial Oatmeal Stout
EKSTRAKT: 18,5 Plato
ALKOHOL: 8,2 %
SŁODY: jęczmienne : pilzneński, PaleAle, monachijski, karmelowy, czekoladowy, palony, płatki owsiane
CHMIEL: Magnum, Perle
DODATKI: ?
DROŻDŻE: S-04
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 30.04.2019

Na etykiecie widnieje jeszcze informacja o mazurskiej wodzie. Podstawą zasypu były tu słody pilzneński oraz Pale Ale. Jak na Oatmeal Stouta przystało w zasypie znalazły się też płatki owsiane. Całość fermentowała na dobrze mi znanych drożdżach S-04. W nazwie widnieje Imperial, ale jakoś po ekstrakcie początkowym tego nie widać. Prawie 19 Plato, z chęcią zobaczył bym tu wyższą liczbę,

Na etykiecie widać stare zdjęcie Ełku z  1932 roku. Widok ten przypomina mi mój przedwojenny Pisz. Te budynki, szerokie ulice, ehh w oku kręci się łezka. Widzę tu też logo browaru i wydaje mi się ono być nieco rozciągnięte. Całość opatrzona jest lakiem z pieczęcią z logotypem browaru, zacnie to wygląda. Piwo jest dostępne w limitowanej edycji w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Mazurskim Browarze w Ełku.

Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA [Mazurski Browar]

KOLOR
Piwo nie wydaje się być zbyt gęste, jednak widząc to Oatmeal myślałem, że ulep będzie większy. Barwa to oczywiście ciemny odcień brązu. Przy samym krańcu szkła utworzyła się obręcz z piany.

AROMAT
Próbowałem się sztachnąć bezpośrednio z butelki, ale poczułem tylko lak. Zapach ze szkła nie jest zbyt intensywny, czuję tu nuty utlenienia. Są tu czerwone owoce oraz trochę drewna. Po kilku głębszych wdechach czuję też wanilię. Aromat jest gładki, ale czuję tu dosyć wyraźne rozgrzewanie. Na razie piwo nie robi szału.

SMAK
Pora na najważniejsze kryterium. O ile w aromacie nie było Imperiala, to w smaku nie ma go jeszcze bardziej. Piwo jest gładkie jak pupa niemowlaka oraz wodniste. Nie czuć tego konkretnego ciała znanego mi np z Porridge Bullet z Pohjala. W smaku czuć sporo czekolady, po przełknięciu czuć przede wszystkim gorzkie nuty. Poza tym jest też wanilia, ale to na granicy autosugestii. Nie przepadam za tak mało wyraźnymi Imperialami, gdyby było bez tego, do niczego bym się nie przyczepił, a tak? Muszę 😉 Na plus to finisz, jet on długi i wyraźny. Z czasem wyczuwam w nim nuty drewna i beczki. Nagazowanie jest bardzo niskie, przez co odczucie wodnistości jest jeszcze większe. Gładki i lekki Stout. Pije się go przyjemnie, ale brakuje tu przytupu. Pod koniec smak jest już mniej wyczuwalny.

Mazurski Imperial Oatmeal Stout Bourbon BA [Mazurski Browar]
OCENA : 3,50 / 5,00

Piłem już dużo wyraźniejsze piwa leżakowane w beczce po Bourbonie i to oceniam średnio. Czekam jednak na kolejne pozycje browaru z Ełku.

 

 

Podobne posty

A•W18 One-Off DIPA V1 Dziś szybka recka A•W18 One-Off DIPA V1 z brytyjskiego browaru Cloudwater. Jakiś czas temu pokłóciłem się z Cloudwater. Browar z Manchesteru zacz...
Imperialny Nafciarz Dukielski Laphroaig BA Czy Imperialny Nafciarz Dukielski Laphroaig BA z Brokreacji okaże się najbardziej torfowym piwem jakie kiedykolwiek piłem? Kilka miesięcy temu pr...
People Do Odd Things Kogo my tu mamy? People Do Odd Things to podobno kolejna bombowa DIPA z Verdant. Browar z  Falmouth ma za sobą bardzo udany rok. Jego ukoronowani...
Belgijski Byk na Torfowisku Pora trochę odpocząć od RISów. Lżejszy klimat? Nope. Dziś w moim szkle wyląduje Belgijski Byk na Torfowisku z Browaru Łąkomin. Z Browarem Łąkomin...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o