Marcowe [Browar Kormoran] vs [Browar Warmia]

Lubię czytać porównania, z tego powodu zdecydowałem zacząć zestawiać dwa, trzy piwa o podobnych parametrach i wybierać lepsze z nich. Na pierwszy ogień idzie Marcowe z Browaru Kormoran i Browaru Warmia.

Marcowe - Browar Warmia , Browar Kormoran

Browar Warmia poinformował na swoim fanpage o poszerzeniu swojego asortymentu o kolejne piwo. Tym razem jest to Marcowe. Wiadomość tę przeczytałem na smartfonie, stojąc przy półce z piwami. Spojrzałem właśnie na półkę i wypatrzyłem na niej Marcowe … z Browaru Kormoran. Oba piwa zostały uwarzone w tym samym mieście tylko kilka ulic dalej, więc sprawdzę jak wypadły względem siebie.

Czym właściwie jest Marcowe? Nie jest to na pewno mój ulubiony styl i oba piwa nie doczekałyby się osobnej recenzji, ale w zestawieniu to już co innego. Marcowe to inaczej Märzen, Märzenbier. Wywodzi się ono z Niemiec i było warzone na początku wiosny, zazwyczaj w Marcu, z zapasu ubiegłorocznych słodów. Warzenie tego piwa oznaczało koniec tradycyjnego okresu warzelniczego i przejście w gorący okres. Było one przechowywane w zimnych piwnicach, a następnie i wnoszone z wielką pompa na stoły podczas słynnego bawarskiego święta jakim jest Oktoberfest. W smaku należy się spodziewać słodowej słodyczy z lekko wytrawnym finiszem. Chmiel nie gra tutaj pierwszych skrzypiec. A że używa się głownie słodów monachijskich i pilzneńskich, to jest raczej nudno. Piłem może ze 3 piwa w tym stylu, żadne mnie nie powaliło, zobaczymy jak będzie dziś.

CENA

Pod tym względem zdecydowanie wygrywa Browar Kormoran. Za cenę Marcowego z Warmii można mieć 3 piwa z Kormorana. Wiadomo, inny rodzaj Browaru, inna dystrybucja, ale różnica w cenie jest bardzo duża.

WYGLĄD

Marcowe - Browar Warmia , Browar Kormoran

Oba piwa mają ten sam kolor. W obu szkłach widać bursztyn. Marcowe z Browaru Warmia jest jednak bardziej mętne, to z Kormorana jest idealnie klarowne. Lepiej widać w nim też pęcherzyki gazu, które ulatują ku górze. Piana w obu przypadkach jest prawie taka sama jeśli chodzi o kolor. W piwie z Koromrana jest bardziej kremowa, w Marcowym z Warmii jest dużo więcej pęcherzyków.

Marcowe - Browar Warmia , Browar Kormoran
Marcowe z Browaru Warmia (po lewej) jest bardziej mętne.

AROMAT

Piwo z Warmii ma bardzo intensywny słodowy aromat, czuć w nim dużo chleba i karmelu. Jest bardzo świeżo. Biorę kolejny wdech i … zaczyna mi on przypominać piwo pszeniczne. Wszystko przez banana, który jest mocno wyczuwalny. Marcowe z Kormorana nie jest aż tak intensywne w aromacie. Czuję w nim głownie skórkę od chleba, taką lekko opiekaną. Na finiszu jest wytrawne. Ten sam styl, dwa kompletnie inne aromaty.

SMAK

No i najważniejsze, jak smakują ona piwa? Marcowe z Warmii jest pełne, czuć to już w pierwszym łyku. Na początku było lekko słodkawe, jednak po 4 sekundach całą buzie wypełnił konkretny karmelowy smak. Przechodzi on łagodnie w smak skórki od chleba i utrzymuje się bardzo długo w mojej buzi. Drugi łyk jest już zdecydowanie bardziej gorzki, teraz czuję karmel, ale taki przypalony. Każdy następny łyk przynosi coraz to większe porcje palonego karmelu i skórki od chleba. Piwo jest orzeźwiające i pełne, a smaki intensywne. Marcowe z Browaru Kormoran jest na pewno bardziej słodkie, w ustach czuję sporą dawkę słodkiego karmelu, który łagodnie przechodzi w palony, gorzki, karmel. W drugim łyku mam większą dawkę gorzkiego smaku, przejście było jednak łagodniejsze niż w przypadku Marcowego z Warmii. Cały czas czuję słodką skórkę z chleba pijąc piwo z Kormorana. W piwie z Warmii goryczka jest większa i czuję dziwny smak goździka, skąd on się tutaj wziął? Jeśli chodzi o bardziej wytrawne piwo, to na pewno będzie to Marcowe z Warmii. Kormoran serwuje więcej słodyczy. W żadnym z tych dwóch piw nie czuję alkoholu. To samo dotyczy chmielu, nie gra on tutaj pierwszych skrzypiec.

WERDYKT

Marcowe - Browar Warmia , Browar Kormoran

Zależy kto co lubi. Marcowe z Browaru Warmia jest bardziej wytrawne i intensywne, a te z Browaru Kormoran ma więcej słodyczy. Piwo z Warmii jest ciekawe i ma większą goryczkę, tylko czuć w nim trochę nut kwiatowych i nie było klarowne. Czy tak powinno być? Piwo z Kormorana jest łagodniejsze, nie tak intensywne, ale bliżej mu chyba do klasycznego Marcowego. Jest tu dużo więcej nut chlebowych no i jest idealnie klarowne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *