Let’s Cook – Gose z jeżyną [Deer Bear]

Piwa w stylu Gose jeszcze nie piłem. Jestem zwolennikiem zasady poszerzania swoich horyzontów, więc zdecydowałem wybór był oczywisty. Zapraszam na recenzję Gose z jeżyną.

Lets_Cook_Gose_kolor

Dobra, dobra, a co to jest to Gose? Najprostsza odpowiedź: gęś. Jednak z piwem jest inaczej, Gose oznacza piwo słone. Podstawą tego piwa jest słód pszeniczny. Ważne są też przyprawy, czyli kolendra i sól. Sól w piwie? Na razie brzmi to średnio. Goryczka ma być znikoma i to mnie też martwi, bo to kompletnie nie moja bajka. Zobaczymy jak będzie podczas degustacji.

Etykieta jest ok, zarośnięty niedźwiedź w żółtym dresie. Szkło sugerowane przez producenta wygląda jak probówka. Patrzę na szafkę i nie widzę tam nic podobnego. Mama probówkę do pomiaru BGL, ale pojemność bardzo mała i nie widzę sensu kilkunastu dolewek. Wybiorę inne szkło i zaczynam degustację.

Lets_Cook_Gose_kolor

Piwo ma czerwony kolor, który wpada w brąz. Jest mętne i nieprzejrzyste. Piana ma biały kolor, ale ma też mocny, różowy odcień. Jest dosyć spora, jednak szybko opada.

Aromat jest zdecydowanie kwaśny. Czuć w nim czerwone kwaśne owoce, głównie jeżyny i truskawki. Przy czym jeżyny nie są czerwone i jako facet jestem tego świadomy. Pod koniec czuć w nim trochę słodyczy.

W smaku nie ma nic z goryczki i chmielu, są za to jeżyny i dominujący kwaśny smak. Spodziewałem się, że kwas będzie dużo większy, ale jest do zniesienia. Piwo jest lekko nagazowane i przypomina mi trochę nagazowany kompot. Soli nie ma też za wiele, ledwo ją wyczuwam. Piwo jest lekko słone, ale liczyłem na coś więcej. Po kilku głębszych łykach na podniebieniu tworzy się posmak leśnych jeżyn, który zostaje z nami do samego końca. Bardzo przyjemne.

STYL: Gose
EKSTRAKT: 12,0% wag.
ALKOHOL: 4,2 %
SŁODY: pilneński, pszeniczny, monachijski
CHMIEL: Magnum, Mosaic
DODATKI: jeżyny, płatki owsiane, sól, kolendra, lactobacillus delbrueckii, lactobacillus helveticus
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 19.10.2017
OCENA: 6/10

Piwo nadaje się idealnie na starter. Bałem się, że będzie zbyt kwaśne lub słone, ale było ok. Piwo jest trochę podobne do sfermentowanego kompotu jeżynowego. Daję sześć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *