Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged [Browar PINTA]

Czy Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged z Browaru PINTA sprawi, że polubię kwasy?

Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged [Browar PINTA]

Z tym stylem nie jest mi po drodze. Jestem zdecydowanie po drugiej stronie barykady. Słodycz, chmiel, goryczka, ale kwas? Nope. Ładnie zaczynam tą recenzję 😉 Mogę sobie zadać pytanie, po co właściwie kupiłem Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged? Browar PINTA ma u mnie duży kredyt zaufania. To ich Kwas Theta był według mnie najlepszym piwem, jakie piłem w zeszłym roku. Dzisiejszy Sour leżakował w beczce (a właściwie beczkach) co powinno złagodzić kwaśne nuty. Do tego piwo zyskało bardzo dobre oceny i dosyć szybko znikało z półek. Nie mogłem przepuścić okazji i sam dorwałem jeden egzemplarz.

STYL: Double India Sour
EKSTRAKT: 18.0 % wag.
ALKOHOL: 6,9%
SŁODY: jęczmienny (pale ale, wiedeński), pszeniczny jasne
CHMIEL: Citra, Mosaic, Warrior, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus
DODATKI: blend bakterii (L. plantarum, L. brevis, L. delbrueckii), blend dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Bay Amalgamation.
DROŻDŻE: US-05
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 07.05.2019

Piwo jest wersją imperialną, pierwszy duży plus już na starcie. Dodatkowo jest to blend aż trzech (!) różnych beczek: po rumie, cherry i whiskey. Wow, Risfactor Double Barrel przebite 😉 Tak więc PINTA uwarzyła kwas o dosyć wysokim ekstrakcie, 18 Plato to przedsionek wagi ciężkiej. Następnie piwo zostało zaszczepione mieszanką dzikich drożdży The Yeast Bay Amalgamation. Kolejny etap to kilkumiesięczne dojrzewanie w wyżej wymienionych beczkach. Na końcu blend i voilà, mamy Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged.

Etykieta robi wrażenie. Nie mówię tu o samym projekcie graficznym, ale też o jej wykonaniu. Projekt jest prosty, duże Epsilon otoczone kilkoma kolorami oraz coś podobnego do słoi pnia drzewa. Dbałość o detale robi wrażenie. Etykieta pięknie mieni się w słońcu. Na plus podanie pełnego składu. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Na Jurze w Zawierciu.

Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged [Browar PINTA]

KOLOR
Piwo jest bursztynowe i lekko zamglone. Fajnie prezentuje się w szkle. Piana ma biały kolor i składa się z ogromnej ilości białych pęcherzyków. Szybko redukuje się do obręczy przy ściance.

AROMAT
Nieźle, czuję dzikość. Wild thing! Kwaśne nuty uderzają od razu w mój nos. Dużo białych winogron, limonka, jest też lekki funk. Zapach jest świeży i intensywny. Czuję też trochę kokosa, ale może to autosugestia od napisu Barrel Aged 😉

SMAK
No to jedziemy, biorę łyka i jest pięknie. Żaden kwas nie zrobił na mnie tak pozytywnego wrażenia już po pierwszym łyku. Przy nabieraniu piwa do ust czuję kwaśne nuty i białe winogrona, ale przy przełykaniu czuję już nuty beczki. Z czasem pojawia się też niewielka goryczka. To piwo ma wszystko. Z czasem nuty drewna stają się wyraźniejsze i pojawia się posmak końskiej derki.  Później jest coraz więcej winogron i limonki. Ależ wyraźny smak! Kwas nie jest taki straszny, mogę go porównać do skórki pomarańczy. Alkohol jest dobrze ukryty, a ciało? Dosyć soczyste jak na kwas. Jestem pod dużym wrażeniem. Mogłem kupić drugą sztukę. Największy plus? Kwas nie trwa zbyt długo, szybko zmienia się w przyjemny funk, końska derkę z drewnem w tle.

Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged [Browar PINTA]
OCENA: 4,50/5,00

PINTA znowu to zrobiła. Ich Sour ląduje w moim top 3 polskich piw 2018. Wyraźny, idealnie zbalansowany. Jest kwas, goryczka, beczka. Jeśli nie piliście, musicie do spróbować.

Podobne posty

Moobing On Up Piwo Moobing On Up to efekt kolejnej współpracy dwóch brytyjskich browarów Northern Monk oraz Wylam. Brytyjski kraft jest bardzo bliski memu serc...
Coffeecup Piwo Coffeecup to jedno z nowszych piw z browaru Szpunt. Postanowiłem więc sprawdzić w jakiej formie jest obecnie browar. Piwo Coffeecup to (jak ...
Milky Moon Piwo Milky Moon z Browaru Golem to podobno jedno z "najgęstszych" piw uwarzonych w naszym kraju. Wchodzę w to! Browar zapowiedział piwo już kilka...
Marcowe vs Lubię czytać porównania, z tego powodu zdecydowałem zacząć zestawiać dwa, trzy piwa o podobnych parametrach i wybierać lepsze z nich. Na pierwszy ogie...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o