Kveik [Browar Warmia]

Można stwierdzić, że to firmowe piwo Browaru Warmia. Zobaczyłem je na sklepowej półce i długo się nie zastanawiałem. Piłem już kilka Kveików, zobaczymy gdzie w moim rankingu znajdzie się piwo z lokalnego browaru.

piwo Kveik - Browar Warmia

Browar Warmia był pierwszym browarem w Polsce, który uwarzył tradycyjne norweskie piwo, czyli Kveik. Piwo jest dosyć charakterystyczne ze względu na norweskie drożdże i ich wysoką temperaturę fermentowania. Warto też wspomnieć o mikrobiologach z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, dzięki którym można dostać owe drożdże w Polsce. Jak widzicie, Kveik jest dosyć mocno związany z Olsztynem.

Etykieta różni się jedną rzeczą od pozostałych etykiet z Browaru Warmia. Tak, kolorem. W moim przypadku etykieta jest naklejona trochę krzywo. Plus, że łatwo schodzi i można wykorzystać butelkę do własnych produkcji. Mamy nazwę piwa na froncie i jego skład na kontr etykiecie, jest schludnie i prosto. Jak już przy składzie jesteśmy, to warto zwrócić uwagę na jałowiec. Piwowarzy dodali go bowiem do piwa. Koniec gadania, pora przelać piwo do szkła.

kolor piwa Kveik - Browar Warmia

Piwo ma ciemnobrązowy kolor przechodzący w czerwień. Piana jest dosyć pokaźna, szybko jednak znika.

Aromat jest dosyć konkretny, czuję przede wszystkim moc czerwonych owoców. Całość jest bardzo świeża i intensywna. Jest też trochę jałowca i patyków z lasu. Oprócz tego odrobina alkoholu, nie jest on jednak uciążliwy.

Jeśli chodzi o smak, to na początku czuję lekką goryczkę. Zaraz po niej pojawiają się czerwone owoce, które są słodkie, jednak po chwili zaczynają się robić kwaśne. Ciekawe odczucie. W smaku dominuje jednak goryczka. Nie jest to typowa chmielowa goryczka, a bardziej leśna, jak by pochodziła od gałęzi. Czuć cierpkość. Piwo jest dosyć nisko nasycone, przez co jest gładkie i pijalne. Nie czuć też alkoholu, który jest bardzo dobrze ukryty. Smak jest bardzo intensywny i długo się utrzymuje.

STYL: Kveik
EKSTRAKT: 18,0% wag.
ALKOHOL: 7,0%
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: ?
DODATKI: jałowiec
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 03.03.2017
OCENA: 7/10

Kveik jest ciekawym piwem. W aromacie jest owocowo i trochę alkoholowo, smak to głównie goryczka i cierpkie owoce. Piwa w których mamy inny aromat i smak maja swój urok. Piłem już wersję z beczki i była ona dużo świeższa. Niestety, świeżość zaginęła gdzieś przy butelkowaniu. Jeśli uda się ją zamknąć w szkle będzie to może i najlepszy kveik w kraju, teraz daję mu siódemkę.

Podobne posty

Wine Cake Kolejna przygoda z Wheat Wine, tym razem wersja Barrel Aged. Jak wiadomo, wszystko co beczkowane smakuje lepiej, przynajmniej mi, więc widząc piwo Win...
Breakfast Stout Breakfast Stout to kolejny zagraniczny reprezentant ze stajni Founders Brewing Company. Na swojej stronie internetowej Founders informuje o wybie...
Białe IPA Z wizytą w chmurach, czyli Białe IPA z browaru Artezan. IPA jest dziś czymś normalnym. Prawie każdy browar rzemieślniczy ma w swojej ofercie pi...
Imperialny Nafciarz Dukielski Laphroaig BA Czy Imperialny Nafciarz Dukielski Laphroaig BA z Brokreacji okaże się najbardziej torfowym piwem jakie kiedykolwiek piłem? Kilka miesięcy temu pr...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o