Kveik [Browar Warmia]

Można stwierdzić, że to firmowe piwo Browaru Warmia. Zobaczyłem je na sklepowej półce i długo się nie zastanawiałem. Piłem już kilka Kveików, zobaczymy gdzie w moim rankingu znajdzie się piwo z lokalnego browaru.

piwo Kveik - Browar Warmia

Browar Warmia był pierwszym browarem w Polsce, który uwarzył tradycyjne norweskie piwo, czyli Kveik. Piwo jest dosyć charakterystyczne ze względu na norweskie drożdże i ich wysoką temperaturę fermentowania. Warto też wspomnieć o mikrobiologach z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, dzięki którym można dostać owe drożdże w Polsce. Jak widzicie, Kveik jest dosyć mocno związany z Olsztynem.

Etykieta różni się jedną rzeczą od pozostałych etykiet z Browaru Warmia. Tak, kolorem. W moim przypadku etykieta jest naklejona trochę krzywo. Plus, że łatwo schodzi i można wykorzystać butelkę do własnych produkcji. Mamy nazwę piwa na froncie i jego skład na kontr etykiecie, jest schludnie i prosto. Jak już przy składzie jesteśmy, to warto zwrócić uwagę na jałowiec. Piwowarzy dodali go bowiem do piwa. Koniec gadania, pora przelać piwo do szkła.

kolor piwa Kveik - Browar Warmia

Piwo ma ciemnobrązowy kolor przechodzący w czerwień. Piana jest dosyć pokaźna, szybko jednak znika.

Aromat jest dosyć konkretny, czuję przede wszystkim moc czerwonych owoców. Całość jest bardzo świeża i intensywna. Jest też trochę jałowca i patyków z lasu. Oprócz tego odrobina alkoholu, nie jest on jednak uciążliwy.

Jeśli chodzi o smak, to na początku czuję lekką goryczkę. Zaraz po niej pojawiają się czerwone owoce, które są słodkie, jednak po chwili zaczynają się robić kwaśne. Ciekawe odczucie. W smaku dominuje jednak goryczka. Nie jest to typowa chmielowa goryczka, a bardziej leśna, jak by pochodziła od gałęzi. Czuć cierpkość. Piwo jest dosyć nisko nasycone, przez co jest gładkie i pijalne. Nie czuć też alkoholu, który jest bardzo dobrze ukryty. Smak jest bardzo intensywny i długo się utrzymuje.

STYL: Kveik
EKSTRAKT: 18,0% wag.
ALKOHOL: 7,0%
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: ?
DODATKI: jałowiec
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 03.03.2017
OCENA: 7/10

Kveik jest ciekawym piwem. W aromacie jest owocowo i trochę alkoholowo, smak to głównie goryczka i cierpkie owoce. Piwa w których mamy inny aromat i smak maja swój urok. Piłem już wersję z beczki i była ona dużo świeższa. Niestety, świeżość zaginęła gdzieś przy butelkowaniu. Jeśli uda się ją zamknąć w szkle będzie to może i najlepszy kveik w kraju, teraz daję mu siódemkę.

Podobne posty

Imperial Biscotti Break Imperial Biscotti Break to kolejna puszka z browaru Evil Twin Brewing, która wylądowała w moich rękach. Czy Imperial Biscotti Break to najlepsze ...
Night Wolf Piątkowy wieczór, puste ulice, szybie auto, nocne wilki lubią to najbardziej.  Dziś recenzja piwa, które wpisuje się idealnie w ten klimat Night Wolf ...
Szebeka Dziś po raz kolejny wyruszam w rejs z Browarem Okrętowym. Tym razem zawitałem na pokładzie statku o nazwie Szebeka. Tym razem oprócz ciekaw...
Glory Niedawno narzekałem na brak Triple IPA, a tu proszę Northern Monk wydał Glory. Glory wyszło z zestawie z innym konkretnym piwem Death. Glory oraz...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o