Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

Na scenę wjeżdża kolejna beczka, tym razem jest to Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged z browaru PiwoWarownia.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged to trzecie wcielenie Milks Stouta z browaru PiwoWarownia. Zaliczyłem już poprzednie dwie wersje. Podstawa wpadła w moje ręce podczas Olsztyńskich Targów Piw Rzemieślniczych, a wersja Imperialna Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! pita była już ze szkła. Wrażenia? Z każdym kolejnym piwem było coraz lepiej. Boję się pomyśleć co będzie dziś.

STYL: Imperial Coffee Milk Stout with Vanillia
EKSTRAKT: 24.0 % wag.
ALKOHOL: 8,2%
SŁODY: jęczmienny, pszeniczny, żytni
CHMIEL: Magnum
DODATKI: Laktoza, kawa, wanilia
DROŻDŻE: US-05
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 30.09.2018

Powinno być na plus. Ekstrakt wynosi aż 24 Plato i piwo leżakowało przez kilka miesięcy w beczce po Bowmore Whisky. Piłem już kilka piw leżakowanych w beczce po tym alkoholu (m.in Angel’s Share Barrel Aged z Browaru Komitet). Czuć w nich wyraźnie torf. Czy ten klimat pasuje do Stouta ze słodkimi dodatkami? Zawierzyłem piwowarom i postanowiłem się o tym przekonać.

Wyjątkowość Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged podkreśla tekturowe opakowanie, w którym sprzedawane jest piwo. Do pełni szczęścia zabrakło tu jeszcze laku. Etykieta nie różni się zbytnio od wersji Imperial, doszła tu jedynie naklejka Barrel Aged. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Gryf w Szczyrzycu.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

KOLOR
Piwo ma barwę ciemnego brązu, w szkle jest kompletnie czarne. Chociaż widać tu trochę przebłysków. Piana beżowa, bez historii, znika po kilku sekundach.

AROMAT
Od razu czuję tu łychę. Na pierwszym planie jest sporo wędzonki oraz torfu. Ten zapach rządzi i zakrywa pozostałe, znane mi z poprzedniej wersji. Po mocniejszym zaciągnięciu czuje też kawę, ma ona mocno palony charakter. Brakuje mi tu intensywności.

SMAK
Pierwsze co rzuca się w oczy, a raczej w usta, to fajna gładkość. Whisky pojawia się na finiszu, przejawia się ono torfem z niewielkim słodowym rozgrzewaniem. Do tego w tle pojawia się też wanilia oraz kawa. W kolejnych łykach jest podobnie, na początku słodkie nuty, przechodzące w gorzkie. wanilia też przybiera na sile. I to tyle z plusów. Smak robi się szybko dosyć płaski. Znika on z mojej buzi już po kilku sekundach, zostawiając lekka nuta kawy z wanilią. Takiej kawy rozwodnionej. Beczka gdzieś zniknęła i nie mogę jej znaleźć. Ciało to największy minus tego piwa. W połączeniu z szybko znikającym ciałem nie pozostawia ono po sobie dobrego wrażenia. Wysoki ekstrakt w połączeniu z beczką powinien dać dużo lepszy efekt.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]
OCENA: 3,50 / 5,00

Smak bardzo szybko uleciał. Wszystkiego jest tu mało. Po beczce i wersji Imperial spodziewałem się czegoś lepszego.

Podobne posty

Heka Heka to pierwsze piwo z Browaru Mintaka, które trafiło do mojego szkła. Czy będzie to udany debiut? O Browarze Mintaka dowiedziałem się z inter...
Imperium Prunum Esencja 2018 O czym pisano najwięcej przez ostatni weekend? Imperium Prunum Esencja. Dostałem butelkę i postanowiłem podzielić się swoimi wrażeniami związanymi z p...
Piwo i kawa vs Połączenie piwa z kawą nie jest niczym nowym. Postanowiłem dziś porównać dwa piwa z tym dodatkiem. Jeśli już piję dwa piwa jednego wieczoru, to...
Porter Podbity Śliwką O tym piwie było bardzo głośno w ciągu kilku ostatnich tygodni. Browar Jabłonowo wydał Porter Podbity Śliwką i porównanie z Prunum nasuwa się automaty...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o