Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

Na scenę wjeżdża kolejna beczka, tym razem jest to Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged z browaru PiwoWarownia.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged to trzecie wcielenie Milks Stouta z browaru PiwoWarownia. Zaliczyłem już poprzednie dwie wersje. Podstawa wpadła w moje ręce podczas Olsztyńskich Targów Piw Rzemieślniczych, a wersja Imperialna Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! pita była już ze szkła. Wrażenia? Z każdym kolejnym piwem było coraz lepiej. Boję się pomyśleć co będzie dziś.

STYL: Imperial Coffee Milk Stout with Vanillia
EKSTRAKT: 24.0 % wag.
ALKOHOL: 8,2%
SŁODY: jęczmienny, pszeniczny, żytni
CHMIEL: Magnum
DODATKI: Laktoza, kawa, wanilia
DROŻDŻE: US-05
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 30.09.2018

Powinno być na plus. Ekstrakt wynosi aż 24 Plato i piwo leżakowało przez kilka miesięcy w beczce po Bowmore Whisky. Piłem już kilka piw leżakowanych w beczce po tym alkoholu (m.in Angel’s Share Barrel Aged z Browaru Komitet). Czuć w nich wyraźnie torf. Czy ten klimat pasuje do Stouta ze słodkimi dodatkami? Zawierzyłem piwowarom i postanowiłem się o tym przekonać.

Wyjątkowość Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged podkreśla tekturowe opakowanie, w którym sprzedawane jest piwo. Do pełni szczęścia zabrakło tu jeszcze laku. Etykieta nie różni się zbytnio od wersji Imperial, doszła tu jedynie naklejka Barrel Aged. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Gryf w Szczyrzycu.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]

KOLOR
Piwo ma barwę ciemnego brązu, w szkle jest kompletnie czarne. Chociaż widać tu trochę przebłysków. Piana beżowa, bez historii, znika po kilku sekundach.

AROMAT
Od razu czuję tu łychę. Na pierwszym planie jest sporo wędzonki oraz torfu. Ten zapach rządzi i zakrywa pozostałe, znane mi z poprzedniej wersji. Po mocniejszym zaciągnięciu czuje też kawę, ma ona mocno palony charakter. Brakuje mi tu intensywności.

SMAK
Pierwsze co rzuca się w oczy, a raczej w usta, to fajna gładkość. Whisky pojawia się na finiszu, przejawia się ono torfem z niewielkim słodowym rozgrzewaniem. Do tego w tle pojawia się też wanilia oraz kawa. W kolejnych łykach jest podobnie, na początku słodkie nuty, przechodzące w gorzkie. wanilia też przybiera na sile. I to tyle z plusów. Smak robi się szybko dosyć płaski. Znika on z mojej buzi już po kilku sekundach, zostawiając lekka nuta kawy z wanilią. Takiej kawy rozwodnionej. Beczka gdzieś zniknęła i nie mogę jej znaleźć. Ciało to największy minus tego piwa. W połączeniu z szybko znikającym ciałem nie pozostawia ono po sobie dobrego wrażenia. Wysoki ekstrakt w połączeniu z beczką powinien dać dużo lepszy efekt.

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi! Barrel Aged [PiwoWarownia]
OCENA: 3,50 / 5,00

Smak bardzo szybko uleciał. Wszystkiego jest tu mało. Po beczce i wersji Imperial spodziewałem się czegoś lepszego.

Podobne posty

Backwoods Bastard Piwo Backwoods Bastard to kolejne topowe piwo z Founders Brewing Company, którego będę mógł spróbować. Piwo Backwoods Bastard jest częścią Barrel...
Buried Alive Laphroaig Barrel Aged Piwo Buried Alive Laphroaig Barrel Aged to połączenie torfu z beczką. Czy można obok tego przejść obojętnie? Ponad rok temu na rynku pojawiły s...
Dirty Bastard Do tej pory amerykański browar Founders mnie nie zawiódł. Czy Dirty Bastard podtrzyma tą passę? Musze przejrzeć listę wypitych piw z USA i sprawd...
HOWL HOWL to jedna z najlepiej ocenianych DIPA z Verdant. Wysoką ocenę mogę wystawić już przed degustacją. HOWL melduje się na czwartym miejscu pod wz...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o