Imperial Gianduja Stout [Nómada Brewing]

W ten zimny dzień przeniosę się na chwilę w cieplejsze miejsce. Zapraszam na recenzję piwa Imperial Gianduja Stout z hiszpańskiego browaru Nómada Brewing.

piwo Imperial Gianduja Stout [Nómada Brewing]

Skąd w ogólne pomysł na piwo z Hiszpanii? Szczerze, to poszedłem na żywioł. Jeden ze sklepów internetowych miał to piwo w swojej ofercie. Cena była dosyć atrakcyjna jak na piwo z zagranicy, a w tym roku postanowiłem poszerzać swoje piwne horyzonty i częściej sięgać po trunki spoza naszego kraju. Sprawdziłem też ocenę na ratebber, wyglądała przyzwoicie, więc kliknąłem „kup teraz”. Hiszpania z piw raczej nie słynie, ale chcę się przekonać o tym na własnym podniebieniu.

Samo piwo zostało uwarzone przez Browar Nómada Brewing, który znajduje się w Barcelonie. Jest to browar kontraktowy mający na swoim koncie ponad 40 piw, całkiem okazała liczba. Piwo, które trzymam w ręku to Imperialny Stout z dodatkiem naturalnych aromatów i orzechów. Tak, tak, aromaty. Dodatek nie szanowany przez większość piwnej sceny kraftowej. Jakie jest moje zdanie? Jeśli piwo z aromatem mi smakuje, to czemu nie? Aromat też trzeba dodawać umiejętnie, żeby piwo nie było zbyt sztuczne i nie dominowało pozostałych smaków. Rozumiem, nie jest to naturalny dodatek przy produkcji piwa, ale nie jestem tu na żadnym konkursie. W mojej degustacji liczy się tylko, czy piwo jest dobre lub nie.

Grafik projektujący etykietę spieszył się chyba na Sjestę. Czarno-białe ziarna kawy w tle, a na przodzie kolorowy obrazek z orzechami. Takie etykiety mógłbym projektować na czas. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów. Ok, sprawdźmy, czy ten hiszpański kraft ma coś w sobie, Ole!

kolor piwa Imperial Gianduja Stout [Nómada Brewing]

W kolorze jest czarne jak mocna kawa. Na obrzeżu piwa widać jednak spore brązowe przebłyski, więc z tą czernią nie jest tak idealnie. Miałem wrażenie, że piwo jest dosyć mocno nagazowane, jak na Stouta. Sprawdzę to za kilka sekund. W szkle tworzy się spora beżowa piana, która szybko znika. Zostaje nam tylko beżowy kożuch.

Aromat, na próżno w nim szukać oznak słodyczy. Jest tu sporo orzeszków laskowych, takich nawet nie do końca dojrzałych. Przez to wszystko stara się przebić kawa, ale za bardzo jej to nie wychodzi. Przy bardzo mocnym zaciągnięciu czuć trochę gorzkiej czekolady, ale jest ona ukryta pod kilogramami orzeszków. Jeśli miałbym się jeszcze czegoś doszukać, to czuje lekki kwaśny zapach.

Wziąłem pierwszego łyka i się lekko przestraszyłem. Nie ma żadnego smaku, są za to nuty bimbrowe. Sięgnąłem szybko po drugi łyk i jest już dużo lepiej. Mocna, palona i gorzka kawa, smak aż wbija się w język. Zaraz po niej czuję lekką pralinową nutę, trwa to jednak tylko kilka sekund i znowu mam uderzenie gorzkiego smaku. Na szczęście z każdym kolejnym łykiem jest coraz więcej pralin, a gorzki smak pojawia się dopiero przy spływaniu piwa po gardle. Jest też w całej buzi po spłynięciu piwa. Dawno nie piłam tak gorzkiego trunku. A orzeszki? Chyba ktoś je ukradł. Może, ale to naprawdę może, czuć je na samym końcu, razem z goryczką. Wszystko na granicy autosugestii. Szkoda, że moja żona już śpi, zapytałbym się jej co czuje w tym piwie. Poza tym brakiem orzecha jest całkiem fajnie. Słodka pralinka i mocna gorzka kontra. Ciało zostawia sporo do życzenia, jest zbyt wodniste. Aha, zapomniałem o alkoholu. Jest go ponad 10%, a jak o nim zapomniałem, to znaczy, że go wcale nie wyczuwam. Duży plus.

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: 25,0% wag.
ALKOHOL: 10.5%
SŁODY: pale ale, karmelowy, palony, czekoladowy,  Abbey, Caraaroma, Caramunich
CHMIEL: Magnum, Sorachi Ace
DODATKI: palony jęczmień, Gianduja
DROŻDŻE: ?
IBU: 50
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 31.08.2017
OCENA: 8/10

Bardzo solidny Stout prosto z Barcelony. W aromacie sporo orzechów, ale w smaku jest gorzkie do kwadratu. Na początku było lekko kwaśne, ale z każdym kolejnym łykiem było coraz lepiej. Orzechy są zaznaczone bardzo lekko. Daję 8 i żałuje, że będąc kilka lat temu w Hiszpanii nie wiedziałem o istnieniu tego browaru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *