Dudziarz [Browar Profesja]

Piwo Dudziarz z Browaru Profesja to mocarz. Na etykiecie widnieje srogie 9.6% alkoholu.

piwo Dudziarz [Browar Profesja]

Piłem już sporo różnych piw, ale piwo Dudziarz będzie moim debiutem jeśli chodzi o styl. Będzie to moje pierwsze podejście (w wersji butelkowej) do Strong Scotch Ale. Styl (zwany też Wee Heavy) pochodzi ze Szkocji. Pierwsze dudy grają w tym piwie składniki, przede wszystkim słód. Chmiel nie był tak popularny jak w Anglii, więc dodawano go jedynie w niewielkich ilościach. Nie ma więc większego wpływu na smak. Scotch Ale fermentuje w niższych temperaturach, czego efektem jest czysty profil w aromacie i smaku. W natłoku piw w stylu Sour, IPA czy Imperial Stout dobrze spróbować czegoś innego. Dłowa uznania dla Browaru Profesja, który zdecydował się podejść do niezbyt popularnego stylu. Na Olsztyńskich targach piw rzemieślniczych miałem okazję spróbować już szkockiego mocnego ale. Piwo Angel’s Shate z Browaru Komitet było jednym z lepszych na festiwalu.

STYL: Strong Scotch Ale / Wee Heavy
EKSTRAKT: 20,0% wag.
ALKOHOL: 9.6%
SŁODY: jęczmienny (pilzneński, monachijski ciemny, wiedeński, Special X, whisky), pszeniczny
CHMIEL: Magnum, Hallertau, Tradition
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Scottisch Ale
IBU: 25
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 28.02.2018

Na etykiecie widać szkic skrzata grającego na dudzie. Szkice są znakiem rozpoznawczym piw z Profesji. Oprócz skrzata (krasnala?) mamy sporo napisów i duży czerwony pasek pociągnięty od lewej do prawej. Jest on stylizowany na szkocką kratkę. Słowa uznania za podanie pełnego składu piwa. Ekstrakt początkowy wynosi 20 Plato, a alkoholu jest 9,6% co oznacza, że piwo dosyć głęboko dofermentowało. Piwo Dudziarz powinno być więc wytrawne. Cieszę się, że w składzie pojawił się słód whisky oraz dwie odmiany chmielu Hallertau oraz Tradition z którymi piwa jeszcze nie piłem. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w browarze Profesja.

piwo Dudziarz [Browar Profesja]

W kolorze piwo Dudziarz jest podobne do karmelu, widać to bardzo dobrze przy przelewaniu piwa do TeKu. Są też czerwono-brązowe przebłyski. W szkle utworzyła się spora biała piana. Utrzymuje się ona dosyć długo na powierzchni, po opadnięciu zostaje po niej spory kożuch.

Na pierwszym planie czuję sporo wędzonki, bardzo mocno palonej. Zaraz po niej pojawia się aromat czerwonych owoców. Z niego najlepiej wyczuwalna jest śliwka. Są też nuty karmelowe. Muszę przyznać, że sporo się tutaj dzieje. Całość jest bardzo intensywna, palone nuty wbijają się w nos.

W smaku na pierwszym planie czuję bardzo przyjemną śliwkę. Jest ona trochę słodka, trochę kwaśna. Zaraz po niej pojawia się długi wędzony posmak. Piwo Dudziarz zaczyna rozgrzewać już po trzecim łyku. Goryczka jest na bardzo niskim poziomie, czuję głównie wędzonkę. I to właśnie ona ciekawie komponuje się w wiśnią. Oba smaki grają tu pierwsze skrzypce. Im dłużej pije to piwo, tym bardziej robi się ono wytrawne, lekko ściągające. Z czasem czuję tu coraz więcej nut palonego karmelu. Piwo jest lekkie w odbiorze, a procenty czuć jedynie w głowie. Wędzonka robi się pod koniec znośniejsza, mniej palona. Za to alkohol wychodzi z czeluści i pojawia się również w smaku.

Dudziarz [Browar Profesja]
OCENA: 7/10

Piwo Dudziarz oceniam na 7. Niska goryczka, wędzonka, śliwka. Całość sprawia pozytywne wrażenie, choć smaki wydawały się momentami nie ułożone. Jeden dominował, za chwilę znikał.  Piwo ma potencjał na leżak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *