Double Kumaru Bourbon Barrel Aged [Browar Absztyfikant]

Browar Absztyfiknat doczekał się pierwszych beczek i tak powstało piwo Double Kumaru Bourbon Barrel Aged.

Double Kumaru Bourbon Barrel Aged [Browar Absztyfikant]

Bo to co nas podnieca to się nazywa beczka. Te dwa słowa: Barrel Aged sprawiają, ze ceny piwa idą znacznie w górę, a przed sklepem ustawiają się kolejki, jak w PRLu. Są pewnie granice smaku, których samo piwo nie przekroczy. Ne mówię tu o aromatach, które też przenoszą piwo w inny wymiar. Browar Absztyfikant dołączył do grona BA i przelał do beczek Double Kumaru. Piwo doczekało się więc trzeciego wcielenia. A może i czwartego jeśli liczyć wersję wymrażaną? Zastanawiam się, czy to dobry wybór? Piwo było tak aromatyczne, że nie wiem, czy beczka jest mu potrzebna?

STYL: Tonka Double Extra Stout
EKSTRAKT: 20% wag.
ALKOHOL: 8%
SŁODY: ?
CHMIEL: Iunga
DODATKI: fasola tonka, kwas mlekowy
DROŻDŻE: US-05
IBU: 42
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 04.07.2018

Skład pokrywa się z podwójną wersją. Na etykiecie nie ma wszystkich informacji, ale wystarczy spojrzeć na link powyżej. Albo na stronę browaru. Już sama nazwa wskazuje w jakich beczkach leżakowało piwo. Były to beczki po Bourbonie, klasyka. Nie udało mi się dowiedzieć ile czasu piwo w nich spędziło.

Dziś będzie ekspresowo. Etykieta też nie różni się praktycznie niczym od pozostałych wersji. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Czarna Owca.

Double Kumaru Bourbon Barrel Aged [Browar Absztyfikant]

KOLOR
Piwo ma barwę ciemnego brązu, widać to podczas przelewania do szkła. Ciało nie jest zbyt gęste, do tego słaba piana. Widzę raptem kilka bąbelków unoszących się w piwie.

AROMAT
Na starcie wita mnie spora intensywność. Od razu czuć, że w piwie znajdowały się nasiona tonki. Mój nos pieszczą ogromne pokłady wanilii oraz cynamonu. Nie wyczuwam tu za bardzo nut palonych oraz ciemnych, ale to nic nowego. Podobnie było w przypadku dwóch poprzednich wcieleń piwa. Do tego mało beczki, chociaż może to właśnie ta wanilia.

SMAK
Piwo jest dosyć łagodne i mocno aromatyczne. Pierwsze skrzypce gra tu oczywiście słodycz – cynamon, wanilia, od razu mam skojarzenia ze świątecznym klimatem. Po paru łykach wyczuwam coś podobnego do kokosa. Jest bardzo słodko. Szkoda mi tej beczki, jest tu naprawdę bardzo słabo zaznaczona. Nie czują tu żadnych nut drewna, ale nic co może wskazywać na Bourbon. Jest tu sporo wanilii, ale w Double Kumaru też było jej dużo. Nie wiem, czy to zasługa beczki, czy cecha samego piwa. Całość jest bardzo nisko nagazowana, słodycz nie przeszkadza mi w ocenie pijalności na dosyć wysoką. Po większej liczbie łyków piwo robi się jednostajne i płaskie. Alkohol jest dobrze ułożony, nic tu nie rozgrzewa.

Double Kumaru Bourbon Barrel Aged [Browar Absztyfikant]
OCENA: 3,5/5,0

Szkoda, że wyszło trochę płasko. Ja oceniam wersję Double Kumaru wyżej. Beczka złagodziła to piwo.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o