Czego warto spróbować? [sierpień 2017]

Sierpień to wysyp piw owocowych, orzeźwiających oraz kwaśnych. Zapraszam na comiesięczną listę piw, które watro wypić w tym miesiącu.

Co warto wypić sierpień 2017

Browar Zakładowy – 200% Normy

fot. facebook.com/browarzakladowy

Po kwaśnym leśnym Ale Browar Zakładowy przygotował wersje imperialną. W 200% Normy pierwsze skrzypce mają grać ciemne owoce: aronia, czarna porzeczka, jeżyna i jagoda. Piwo ma 19 Plato i 8,4% alkoholu. Kwaśny kompot  – wersja Imperial, trzeba tego spróbować.

Rockmill – Hoppy Witbier

piwo Hopy Witbier Rockmill
fot. facebook.com/browarrockmill

Hoppy Witbier jest pierwszym piwem z serii Beer Wars. Będzie to belgijskie piwo pszeniczne uwarzone z dodatkiem następujących chmieli: Citra,Galaxy, Mosaic i Chinook. Dla podkręcenia smaku i aromatu użyto kolendry indyjskiej oraz świeżej skórki z pomarańczy i cytryn, uzyskanych ze 140kg cytrusów. Pozycja obowiązkowa dla fanów cytrusów.

AleBrowar – El Fruto

fot. facebook.com/AleBrowar

El Fruto to soczyste Haze Juicy Mango Double IPA, czyli mgliste, soczyste, podwójne New England uwarzone z dodatkiem mango. Podczas warzenia użyto słodów z legendarnej słodowni Simpson oraz drożdży The Yeast Bay. Podwójne NEIPA? Brzmi interesująco.

Kuźnia Piwowarów – Herbal Ale

piwo Herbal Ale Kuznia piwowarow
fot. facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy

Kolejne piwo z tegorocznej Kuźni Piwowarów, którego jestem bardzo ciekaw. Może nawet najbardziej? Wszystko za sprawą użytych dodatków. Piwo Herbal Ale zostało uwarzone z dodatkiem pietruszki. Piwo ma 12,5 Plato oraz 5,6% alkoholu. Podobno jest bardzo orzeźwiające, trzeba do będzie sprawdzić.

Deer Bear – Tropi Hoppi

piwo Tropi Hoppi Dear Beer
fot. facebook.com/browardeerbear

Tropi Hoppi to piwo w stylu American Wit IPA. Za tropikalny klimat mają odpowiadać chmiele (Citra oraz Falconer’s Flight) i dodatki takie jak sproszkowane mango (amchur), liście limonki kaffir i kolendra. Piwo ma 14 Plato oraz 5,8% alkoholu. Tropikalnym piwo z amerykańskimi chmielami mówię zdecydowanie tak.

Nepomucen / Szałpiw – Jan Gryst

Piwo Jan Gryst Nepomucen
fot. facebook.com/browarnepomucen

Jan Gryst to Sour Ale, który był zakwaszany lactobacillusem. Dodatkowo do leżaka dodano 100 kilogramów agrestu i 200 kilogramów wiśni. Parametry to 11,3 BLG oraz 4,7% alkoholu. Jeśli lubicie agrest to musicie jego spróbować, ja piłem już Jan Grysta na Olsztyńskich Targach Piw Rzemieślniczych i mogę powiedzieć, że naprawdę warto.

Fortuna – Wild Sour Pigwa

piwo Wild Sour Pigwa Fortuna
fot. facebook.com/browarfortuna

O tym piwie było już głośno od jakiegoś czasu. Browar Fortuna uwarzył je wspólnie ze znanym belgijskim browarem Brouwerij Boon. Wild Sour Pigwa to lambik z dodatkiem soku z pigwy. Lambików w naszym kraju jest jak na lekarstwo, dlatego jestem bardzo ciekawy tej kooperacji. Mam nadzieję, że piwo będzie lepsze niż etykieta.

 

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o