Czego warto spróbować? [sierpień 2017]

Sierpień to wysyp piw owocowych, orzeźwiających oraz kwaśnych. Zapraszam na comiesięczną listę piw, które watro wypić w tym miesiącu.

Co warto wypić sierpień 2017

Browar Zakładowy – 200% Normy

fot. facebook.com/browarzakladowy

Po kwaśnym leśnym Ale Browar Zakładowy przygotował wersje imperialną. W 200% Normy pierwsze skrzypce mają grać ciemne owoce: aronia, czarna porzeczka, jeżyna i jagoda. Piwo ma 19 Plato i 8,4% alkoholu. Kwaśny kompot  – wersja Imperial, trzeba tego spróbować.

Rockmill – Hoppy Witbier

piwo Hopy Witbier Rockmill
fot. facebook.com/browarrockmill

Hoppy Witbier jest pierwszym piwem z serii Beer Wars. Będzie to belgijskie piwo pszeniczne uwarzone z dodatkiem następujących chmieli: Citra,Galaxy, Mosaic i Chinook. Dla podkręcenia smaku i aromatu użyto kolendry indyjskiej oraz świeżej skórki z pomarańczy i cytryn, uzyskanych ze 140kg cytrusów. Pozycja obowiązkowa dla fanów cytrusów.

AleBrowar – El Fruto

fot. facebook.com/AleBrowar

El Fruto to soczyste Haze Juicy Mango Double IPA, czyli mgliste, soczyste, podwójne New England uwarzone z dodatkiem mango. Podczas warzenia użyto słodów z legendarnej słodowni Simpson oraz drożdży The Yeast Bay. Podwójne NEIPA? Brzmi interesująco.

Kuźnia Piwowarów – Herbal Ale

piwo Herbal Ale Kuznia piwowarow
fot. facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy

Kolejne piwo z tegorocznej Kuźni Piwowarów, którego jestem bardzo ciekaw. Może nawet najbardziej? Wszystko za sprawą użytych dodatków. Piwo Herbal Ale zostało uwarzone z dodatkiem pietruszki. Piwo ma 12,5 Plato oraz 5,6% alkoholu. Podobno jest bardzo orzeźwiające, trzeba do będzie sprawdzić.

Deer Bear – Tropi Hoppi

piwo Tropi Hoppi Dear Beer
fot. facebook.com/browardeerbear

Tropi Hoppi to piwo w stylu American Wit IPA. Za tropikalny klimat mają odpowiadać chmiele (Citra oraz Falconer’s Flight) i dodatki takie jak sproszkowane mango (amchur), liście limonki kaffir i kolendra. Piwo ma 14 Plato oraz 5,8% alkoholu. Tropikalnym piwo z amerykańskimi chmielami mówię zdecydowanie tak.

Nepomucen / Szałpiw – Jan Gryst

Piwo Jan Gryst Nepomucen
fot. facebook.com/browarnepomucen

Jan Gryst to Sour Ale, który był zakwaszany lactobacillusem. Dodatkowo do leżaka dodano 100 kilogramów agrestu i 200 kilogramów wiśni. Parametry to 11,3 BLG oraz 4,7% alkoholu. Jeśli lubicie agrest to musicie jego spróbować, ja piłem już Jan Grysta na Olsztyńskich Targach Piw Rzemieślniczych i mogę powiedzieć, że naprawdę warto.

Fortuna – Wild Sour Pigwa

piwo Wild Sour Pigwa Fortuna
fot. facebook.com/browarfortuna

O tym piwie było już głośno od jakiegoś czasu. Browar Fortuna uwarzył je wspólnie ze znanym belgijskim browarem Brouwerij Boon. Wild Sour Pigwa to lambik z dodatkiem soku z pigwy. Lambików w naszym kraju jest jak na lekarstwo, dlatego jestem bardzo ciekawy tej kooperacji. Mam nadzieję, że piwo będzie lepsze niż etykieta.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *