Czego warto spróbować? [październik2017]

W październiku rządzą piwa mocne. Chociaż znajdzie się też coś dla miłośników lżejszych klimatów. Oto moja lista piw, które warto wypić w październiku.

Piwo Październik

Double Dybuk [Browar Golem]

piwo Double Dybuk Browar Golem
fot. facebook.com/browargolem

Po dobrych ocenach piwa Dybuk, browar Golem postanowił wydać wersję Double Dybuk. Double oznacza imperialną wersję podstawowego piwa. Ma to przełożenie na parametry: 24 BLG i 10% alkoholu. Oprócz żytniej gęstości oraz ogromnej ilości czekolady znajdziemy tu odrobinę soli. Double Dybuk był jednym z popularniejszych piwo podczas WFP. Wersja butelkowa powinna się pojawić na dniach w sklepach, ja na pewno będę jej szukał.

 

Hazy Dreamer [Browar Deer Bear / Browar Rockmill]

fot. facebook.com/browarrockmill

Współpraca browarów Deer Bear i Rockmill została okrzyknięta najlepszą piwną kooperacją roku 😉 Hazy Dreamer to Vermont Sour IPA o parametrach 16 Plato oraz 6,2% alkoholu. Przy jego produkcji użyto takich chmieli jak Galaxy, Citra, Equanot oraz nowego chmielu Denali. Te odmiana chmielu daje dużo żółtych owoców w aromacie oraz soczysty smak.  Całość jest zakwaszona bakteriami lakto. Połączenie New England i Sour? Brzmi nieźle.

 

Komes Barley Wine [Browar Fortuna]

piwo Komes Barley Wine [Browar Fortuna]
fot. facebook.com/browarfortuna

Browar Fortuna powraca z kolejnym wcieleniem piwa Komes. Tym razem będzie to Barley Wine o parametrach 27 Plato oraz 12% alkoholu. Piwo zostało uwarzone z dodatkiem amerykańskich chmieli, które dodano do brzeczki na aromat oraz podczas cichej fermentacji.  Brzmi trochę jak American Barley Wine. Ciekawe jak wyjdzie w praniu? Piwo powinno być już dostępne w sklepach.

 

Battle Master 2017 [Brokreacja]

piwo Battle Master 2017 [Brokreacja]
fot. facebook.com/brokreacja

Brokreacja zdecydowała się uwarzyć piwo według receptury Jakuba Otto. Jego Wee Heavy zwyciężyło podczas Krakowskich Bitew Piwowarów Domowych. Jestem wielkim zwolennikiem tego typu rozwiązań. Piłem kilka piw w stylu Wee Heavy i styl trafia w mój gust. Battle Master będzie miał 24 Plato, 10% alkoholu i 40 IBU. Piwo miało swoją premierę na WFP, wersja butelkowa pojawi się w sklepach na przełomie września i października.

 

Rozwojowe [Browar Spółdzielczy]

piwo Rozwojowe [Browar Spółdzielczy]
fot. facebook.com/browarspoldzielczy/

Rozwojowe to bardzo interesująca propozycja z browaru Spółdzielczego. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek użyty do produkcji tego piwa, a jest nim … bursztyn. Piwo ma być kojarzone z morzem i rozwojem miasta Gdańsk, gdyż część dochodu zostanie przeznaczona na upiększenie architektoniczne  miasta. Piwo ma 12 Plato i 5% alkoholu. Jeśli chodzi o chmiel, to znajdziecie tu polskie odmiany: Junga oraz Sybilla. Pale Ale z bursztynem? Ja jestem bardzo ciekawy jak będzie smakowało.

 

Spectrum BA [Browar Szpunt]

piwo Spectrum BA [Browar Szpunt]
fot. facebook.com/Szpunt

Kolejne wcielenie piwa Spectrum z browaru Szpunt. Tym razem ich imperialny Stout spędził sporo czasu w beczkach po whisky Jack Daniels. Piwo nabrało wyraźnego beczkowego charakteru – pojawia się w nim dużo wanilii oraz czekolady, a także szlachetna alkoholowa nuta pochodząca od destylatu. Podstawowa wersja przypadła mi do gustu, więc na pewno spróbuję wersji Barrel Aged. Butelki powinny się pojawić w sklepach lada dzień.

 

Porter Warmiński z wiśnią [Browar Kormoran]

piwo Porter Warmiński z wiśnią [Browar Kormoran]
fot. facebook.com/BrowarKormoran

Porter Warmiński doczekał się lekkiej modyfikacji. Browar Kormoran przeprowadził kilka testów, po których zdecydowano się na wypuszczenie na rynek Porteru z dodatkiem naturalnego, niesłodzonego soku z polskich wiśni. W jaki sposób dodano sok? Na początku jest półroczne leżakowanie porteru, po tym czasie dodaje się do nich sok. Następnie piwo jest jeszcze raz leżakowane i rozlewane w odpowiednim momencie. W aromacie obok typowo porterowych nut gorzkiej czekolady, kawy, czy czekoladek pojawia się znacznie lżejsza, lekko kwaśna nuta wiśniowej owocowości. Podstawowa wersja często gości w moim szkle. Nie mogę się doczekać wersji z wiśnią.

 

Jack [Browar Brodacz]

piwo Jack [Browar Brodacz]
fot. facebook.com/browarbrodacz

Jack to piwo w stylu Double New England IPA. Czego można się po nim spodziewać? Ma to być bomba owocowa, o gładkiej teksturze i stonowanej goryczce. Do produkcji piwa użyto bardzo dużo płatków owsianych oraz odrobiny cukru aby zwiększyć delikatnie odfermentowanie. W kotle wylądowały Simcoe i Chinook, a na cichą i burzliwą dodano Mosaic, Equinox i Simcoe. Parametry to 18,5 BLG oraz 8,7% alkoholu. Jestem bardzo ciekawy jak wyszło to podwójne Nju Ingland.

 

Węgliszek [Browar Osowa Góra]

piwo Węgliszek [Browar Osowa Góra]
fot. facebook.com/Browar-Osowa-Góra

Może to piwo nie jest nowością, ale browar Osowa Góra wydał właśnie nową warkę z kilkoma poprawkami. Węgliszek to ciemne, łagodne piwo w stylu Belgian Specialty Ale fermentowane płynnymi drożdżami FM26 Belgijskie pagórki z dodatkiem laktozy oraz skórki curacao. Piwo ma 16 Plato, 6,2% alkoholu oraz 21 IBU. Zapowiada się całkiem słodko plus trochę nut belgijskich. Z chęcią się przekonam jak smakuje to piwo.

 

Pożegnanie Korporacji BA [Piwowarownia]

piwo Pożegnanie Korporacji BA [Piwowarownia]
fot. facebook.com/piwowarownia

Kolejne piwo z serii Barrel Aged. Podstawowa wersja piwa z Piwowarowni bardzo mi smakowała. Ten Imperial Stout spędził kilka miesięcy w beczkach po whisky Bowmore. Piwo ma 24 Palto i 10,3% alkoholu. Tak jak kilka pozycji wyżej, Pożegnanie Korporacji Barrel Aged miało swoją premierę na WFP. Wersja butelkowa jest już dostępna w sklepach, zamówiłem już nawet swój egzemplarz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *