Czego warto spróbować? [marzec 2018]

Browary nie próżnowały i powoli budzą się z zimowego snu. W tym miesiącu można znaleźć kilka naprawdę ciekawych pozycji. Oto lista piw, których warto spróbować w marcu 2018.

Czego warto spróbować? [marzec 2018]

Risfactor & Risfactor BA [Browar Pinta]

Risfactor & Risfactor BA [Browar Pinta]
fot. facebook.com/PINTACraftBeer

Browar PINTA wydał RISa w dwóch wcieleniach. Podstawa to piwo przy warzeniu którego użyto ponad tony słodów chlebowego i ciastkowego na warkę. Do tego najlepsze angielskie słody palone oraz długie leżakowanie w niskich temperaturach. Efekt? Klasyczny, czarny Russian Imperial Stout o parametrach 11,5 % alkoholu oraz 30 Plato. Druga wersja była leżakowana w dwóch beczkach: po bourbonie oraz rumie. Double Barrel oznacza, że piwo w czasie leżakowania piwo zostało przetłoczone najpierw do beczek (wykonanych z dębu amerykańskiego) po amerykańskim Bourbonie Jack Daniels, a następnie do tej po jamajskim rumie. Tego typu eksperymentów nie mogę zbyt często degustować, więc z chęcią sprawdzę jak smakuje wersja BA. Podstawę już mam 😉

 

Vanilla Milk Stout [Browar Wrężel]

Vanilla Milk Stout [Browar Wrężel]
fot. facebook.com/BrowarWrezel

Styl piwa? To oczywiście Vanilla Milk Stout. Uwarzone we współpracy z lokalną palarnią kawy WE-COFFEE działającą w Bielsku-Białej. Pierwsze skrzypce mają tu grać dodatki. Świeżo potłuczone surowe ziarna kakaowca, wanilia burbońska oraz kawa  powędrowały na 3 tygodni do leżakowania. Użyto tu kawy Gwatemala Natural „El Morito” Estate, która zachwyca swoim jagodowym zapachem. Została ona starannie wypalona w niskich temperaturach i zmielona chwilę, przed dodaniem jej do zbiornika. Parametry to 16,5 BLG oraz 6,5% alkoholu.

 

Jason [Browar Solipiwko]

Jason [Browar Solipiwko]
fot. facebook.com/browarsolipiwko

Browar Solipiwko poszedł w New England Pale Ale. Piwo ma się cechować dużą pijalnością oraz pięknym aromatem. Wszytko za sprawą amerykańskich odmian chmielu. Piwo będzie raczej lekkie, jego parametry to 12 BLG oraz 4,6% alkoholu. NEPA fermentowała na drożdżach S-04. Fani goryczki będą zawiedzeni, gdyż jej poziom określono jako 1/12.

 

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi [Piwowarownia]

Kawko i Mlekosz Nu Pagadi [Piwowarownia]
fot. facebook.com/piwowarownia

Jest to imperialna wersja piwa Kawko i Mlekosz. Imperial Coffee Milk Stout with Vanilla ma teraz parametry 24 BLG oraz 8% alkoholu. O słodycz zadba tu laktoza oraz wanilia, a kawa ma wnieść gorzkie nuty. Pozycja na miłośników łączenia słodkich i gorzkich smaków. Mi podstawa smakowała, więc z chęcią spróbuję mocniejszej wersji.

 

Wormhole BA [Browar Szpunt]

Wormhole BA [Browar Szpunt]
fot. facebook.com/Szpunt

Pamiętacie piwo Wormhole? Tak , to była Imperial IPA. Teraz doczekała się wersji Barrel Aged. Podstawa leżakowała przez 3 miesiące w beczkach po amerykańskim bourbonie Jack Daniels. Parametry tego podwójnego IPA to 20 Plato oraz 8% alkoholu. RIS w beczce nikogo dziś nie dziwi, ale India Pale Ale to już co innego. Polecam sprawdzić to połączenie na własnym podniebieniu.

 

Ilusion [Browar Rockmill]

Ilusion [Browar Rockmill]
fot. facebook.com/browarrockmill

Browar Rockmill nie próżnuje. Chyba co miesiąc w zestawieniu pojawia się piwo z ich logo na etykiecie? Tym razem będzie to coś z cięższego kalibru. Imperial Stout with Cocoa Nibs & Coconut może się pochwalić parametrami 28 Plato oraz 12% alkoholu. Piwo ma mieć smak dobrej belgijskiej czekolady a dodatki ziaren kakaowca oraz kokosa zrobią resztę. Kokos był wcześniej opiekany. Ostatnio piłem kilka piw z dodatkiem kokosa i oceniłem je raczej dobrze. Jak będzie z piwem z browaru Rockmill? Sprawdzę o ile uda mi się je dostać.

 

Bounty Hunter [Browar Brodacz]

Bounty Hunter [Browar Brodacz]
fot. facebook.com/browarbrodacz

I mamy kolejnego kokosa. Bounty Hunter to Coconut & Chocolate Sweet Stout uwarzony we współpracy z wegańskim lokalem specjalizującym się w ciastach – fukafe. Jest to piwo ze sporym ciałem w którym za fermentację odpowiadały drożdże S-33. Za efekt Bounty mają tu być odpowiedzialne prażone chipsy kokosa oraz ziarna kakaowca. Parametry piwa to 14 BLG oraz 5% alkoholu. Miłośnikom kokosa ta premiera na pewno przypadnie do gustu.

 

Oldie [Browar Nepomucen]

Oldie [Browar Nepomucen]
fot. facebook.com/browarnepomucen

Old Ale nie jest zbyt popularnym stylem, ale na mroźne dni jest on jak znalazł. Fajnie, że Browar Nepomucen sięgnął to ten styl i wydał na rynek piwo Oldie. Zostało one uwarzone z dodatkiem słodów dymionych torfem oraz leżakowane z płatkami dębowymi. 16,9 BLG oraz 6,4% alkoholu to jego parametry. Je jestem fanem tego stylu i na pewno sięgnę po piwo z Browaru Nepomucen.

 

Porter Bałtycki BA [Brovaria]

Porter Bałtycki BA [Brovaria]
fot. facebook.com/Brovaria

Brovaria to niewielki browar … restauracyjno-zamkowy, który podczas ostatniego KPR zdobył aż 3 złote medale. wyszedł on z dosyć śmiałą inicjatywą i wydał na rynek piwo Porter Bałtycki Barrel Aged. Podstawą piwa jest oczywiście Porter Bałtycki o ekstrakcie 21 BLG. Następnie leżakował on w beczkach po bourbonie. Niestety, na rynku pojawiło się jedynie 300 sztuk. Pierwsze oceny są bardzo wysokie. Jeśli ktoś ma możliwość, powinien koniecznie spróbować tego piwa.

 

Czarna Poleczka [Browar Łańcut]

Czarna Poleczka [Browar Łańcut]
fot. facebook.com/browarlancut

Podstawą piwa jest Czarna Polewka. Był to Oatmeal Stout o parametrach 13,3 BLG oraz 4,8 alkoholu. Smak czekolady oraz kremowość piwa zyskała teraz kolejny element w postaci lekko kwaśnych czarnych porzeczek. Takie połączenie może się udać. A czy tak będzie? Przekonamy się już w ten weekend. Piwo będzie miało swoją premierę 3 marca w Hoppiness Beer & Food w Warszawie, a butelki pojawią się w sklepach w przyszłym tygodniu.

 

Sofa King [Deer Bear]

Sofa King [Deer Bear]
fot. facebook.com/browardeerbear

Kolejne piwo, które będzie miało swoją premierę 3 marca w Carpe Craft w Truniu. Browar Deer Bear serwuje nam Mosaic & Ekuanot Haze IPA na drożdżach Lallemand New England Ale.  Zapowiada się lekko, owocowo, soczyście i aromatycznie. Piwo ma 15 Plato oraz 5,9% alkoholu. Jeśli lubicie klimaty mandarynki, melona i soczystej pomarańczy, to jest to coś dla was.

 

1st Anniversary [Browar Rockmill]

1st Anniversary [Browar Rockmill]
fot. facebook.com/browarrockmill

Kiedy już miałem publikować post wpadła taka bomba. Browar Rockmill przygotował piwo, aby uczcić swoje pierwsze urodziny. Będzie to Double Barrel Aged Imperial Stout with Coffee and Vanilla. Podstawą piwa jest Imperial Stout (25 BLG / 10% alk) do którego dodano kawę oraz ogromną ilość wanilii. Kawa na jaką padło tym razem to roast pod espresso od nie byle kogo, a mianowicie od Mistrza Świata Roasterów 2015 – Auduna Sorbottena. Następnie piwo leżakowało ponad 6 miesięcy w dwóch różnych beczkach (Bourbon Wild Turkey oraz Jack Daniel’s Single Barrel). Minusem jest ilość. Na rynku pojawi się około 400 butelek o pojemności 750 mililitrów. W komentarzach można wyczytać, że duża część butelek jest zarezerwowana dla blogerów i vlogerów. Jedyną rzeczą jaką dostałem za darmo w związku z prowadzeniem bloga był rachunek na opłacenie serwera 😉 Już teraz wiadomo, że będzie bardzo ciężko dostać chociaż jeden egzemplarz tego piwa. Być może drugie urodzinowe piwo trafi do mniejszych butelek i sztuk będzie trochę więcej.

Podobne posty

Najlepsze Polskie Piwa 2018 Zeszłoroczny ranking przypadł Wam do gustu, więc postanowiłem przygotować kolejny ranking. Tym razem najlepsze polskie Piwa 2018. Tym razem posta...
Festiwal Piwa w Auchan – czy warto? W Auchan w dniach 23.06 - 29.06 odbywa się Festiwal Piwa. Z czym to się je i czy warto odwiedzić w tych dniach market? Akcja objęła sklepy Au...
Czego warto spróbować? Na początku nowego roku nie mogło zabraknąć listy piw, na które warto zwrócić uwagę w styczniu. Going Dark Pierwszy Imperial Stout uwarzony...
Czego warto spróbować? Jeśli chodzi o piwne premiery, to ten rok zaczął się bardzo dobrze. Obok Imperium Prunum mieliśmy kilka innych perełek. Z racji obchodzonego Święta Po...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o