Czego warto spróbować? [maj 2018]

Maj sypnął konkretnie ciekawymi pozycjami. Każdy znajdzie coś dla siebie i fani ciężkiego klimatu i piw niskoalkoholowych.

Piwo maj 2018

Kuźnia Piwowarów 2018 Coffee Pale Ale [Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy]

Kuźnia Piwowarów 2018 Coffee Pale Ale [Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy]
fot. facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy

Nie piłem jeszcze Pale Ale z dodatkiem kawy, ale pozycja z tegorocznej Kuźni Piwowarów to zmieni. Piwo Coffee Pale Ale zostało uwarzone według zwycięskiej receptury, której autorem jest Krzysztof Onyszko. Jeśli chodzi o kawę, to dodano ją w formie Cold Brew. Jestem bardzo ciekawy efektu połączenia kolumbijskiej kawy oraz amerykańskich chmieli. Oprócz tego w piwie wylądowała wanilia. Piwo ma parametry 15 BLG oraz 6 ABV i jest już dostępne w sklepach.


Róża Wiatrów [Browar Spółdzielczy]

Róża Wiatrów [Browar Spółdzielczy]

Kolejne Pale Ale z dodatkiem. Browar Spółdzielczy zdecydował się na dodanie do piwa płatków róży. Jadłem już miód z owymi płatkami i był ok, ciekawe jak będzie z piwem? Za dodatek odpowiedzialna jest Monika Nowosielska, czyli koleżanka od piwa Herbal Ale z Kuźni Piwowarów 2017. Poza tym chmiel Citra oraz 5 ABV. Lekko i przyjemnie? Trzeba będzie sprawdzić.


Boldheart [Browar Rockmill]

Boldheart [Browar Rockmill]
fot. facebook.com/browarrockmill

Lekkie piwa, ciąg dalszy. Browar Rockmill serwuje nam Fruit Saison o parametrach 9,5 BLG oraz 4 ABV. Tutaj również mamy jeden rodzaj chmielu – Citra. Oprócz laktozy oraz płatów owsianych (nadały one ciała) w piwie wylądowały soki z yuzu oraz agrestu. Czyżby lekkie połączenie słodyczy oraz kwasu? Zdążyłem już ochłonąć po zeszłorocznym wysypie piw z yuzu i z chęcią sprawdzę pozycję z Rockmilla.


Vermont IPA [Browar Grodzisk / Browar Szałpiw]

Vermont IPA [Browar Grodzisk / Browar Szałpiw]
fot. facebook.com/szalpiw

Browar Grodzisk połączył siły z poznańskim Browarem Szałpiw, efektem współpracy jest piwo w stylu Vermont IPA. Za owocowo-chmielowy profil smakowy odpowiada trio Chinook, Oktawia i Citra. Smak został jeszcze wzbogacony dodatkiem kocimiętki. Ciekawe, czy będzie to produkcja na miarę White IPA? Piwo ma parametry 14 BLG oraz 6 ABV i jest już dostępne w sklepach.


Sourtime Mango [Browar Maryensztadt]

Sourtime Mango [Browar Maryensztadt]
fot. facebook.com/browarmaryensztadt

Pora na coś mocniejszego. Browar Maryensztadt kontynuuje serię piw kwaśnych. Sourtime Mango to Imperial IPA uwarzona z dodatkiem … tak, zgadliście, mango. Parametry piwa to 18 BLG oraz 8,5 ABV. Mango kojarzy mi się raczej ze słodyczą, jednak z chęcią spróbuję jego w kwaśnej odsłonie.


Porter z Puszczy [Browar Waszczukowe]

Porter z Puszczy [Browar Waszczukowe]
fot. facebook.com/Browarwaszczukowe

Ta pozycja zapowiada się naprawdę nieźle. Porter z Puszczy to Imperialny Porter Bałtycki, który prawie pół roku leżakował z płatkami dębowymi macerowanymi w whisky. Parametry piwa to 23 BLG oraz 10 ABV. Piwo jest już dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów. Nieźle, piwa tego typu wychodzą często w trzystatrzydziestkach.


WRCLW Imperial Stout [Browar Stu Mostów]

WRCLW Imperial Stout [Browar Stu Mostów]
fot. facebook.com/BrowarStuMostow

Najmocniejsze piwo w dzisiejszym zestawieniu i najmocniejsze jakie do tej pory uwarzył wrocławski Browar Stu Mostów. Ich Imperial Stout ma parametry 30 BLG oraz 11% alkoholu. IBU na poziomie 62 ma gwarantować przesunięcie profilu smakowego w kierunku słodszych klimatów. Duża ilość palonych słodów, w smaku czekolada oraz kawa, warto będzie jego spróbować. Premiera przewidziana jest na 17.05


Ale Meksyk [Browar Na Jurze]

Ale Meksyk [Browar Na Jurze]
fot. facebook.com/jurajskie/

Wracamy do lekkich klimatów, a wszystko za sprawą Browaru Na Jurze. Ale Meksyk to Ale 😉 o zawartości alkoholu na poziomie 2%. Piwo łączy w sobie elementy świeżo wytłoczonego soku z ananasa, świeżych ziół kolendry i bazylii oraz chmielu z USA. Prawdziwy Meksyk. Do tego całość fermentowała na drożdżach Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Fajnie, że w przypadku lekkich piw browar nie szczypie się z dodatkami. Czy nie będzie to jednak przerost formy nad treścią? Piwo jest już dostępne, więc trzeba będzie to sprawdzić.


EC-2 [Piwoteka]

EC-2 [Piwoteka]
fot. facebook.com/BrowarPiwoteka

Na dwójeczkę zdecydowała się też Piwoteka. Ich EC-2 to American Pale Ale z 2% alkoholu. W zasypie znalazły się słody żytnie, pszeniczne i płatki owsiane. Ciało powinno być gładkie. Mieszanka chmielu to reprezentacja USA: Citra, Mosaic, Simcoe. Browar zapewnia, że piwo pasuje do wszystkich potraw z grilla. Na pewno to sprawdzę 😉 Butelki pojawią się w sprzedaży jeszcze w tym tygodniu.


MVPils [Browar Trzech Kumpli]

MVPils [Browar Trzech Kumpli]
fot. facebook.com/Browar.TrzechKumpli

Teraz coś dla fanów klasyki, Browar Trzech Kumpli prezentuje piwo w stylu Amercian Pils. Uwarzono je w prawie klasyczny sposób. Magicznym dodatkiem jest tu amerykański chmiel (Cascade, Amarillo oraz Simcoe), który wniesie tu żywiczny oraz owocowy charakter. Parametry piwa to 10,5 BLG oraz 4,4 ABV. W sklepach pojawi się w przyszłym tygodniu, a premiera MVPils odbyła się 12.05 w pubie Hoppiness Beer & Food.


Nomono 6 [Browar Solipiwko]

Nomono 6 [Browar Solipiwko]
fot. facebook.com/browarsolipiwko

To już szóste wcielenie Nomono. Tym razem browar Solipiwko zdecydował się na piwo w stylu Mango Summer Ale. Piwo ma charakteryzować się niską goryczką na poziomie 20 IBU. Pozostałe parametry to 15,5 BLG oraz 5,6 ABV. Piw z dodatkiem mango nigdy nie za wiele. Dodatkowo czekam na kolejny stylowy projekt etykiety 😉


Black Square [Browar Absztyfikant]

Black Square [Browar Absztyfikant]
fot. http://absztyfikant.beer

Jeśli jakiś polski browar kojarzy mi się z tonką to jest to Browar Absztyfikant. Piwo Black Square to Imperial Stout, do którego trafiły prażone ziarna kakaowca oraz macerowana tonka. Parametry piwa są konkretne: 24 BLG, 9,5 ABV oraz 70 IBU. Jeśli lubicie czekoladowe klimaty z nutą marcepanu, to warto spróbować nowości z Absztyfikanta. Dla mnie jest to pozycja obowiązkowa 😉


Beatnik [Browar Kingpin]

Beatnik [Browar Kingpin]
fot. facebook.com/browarkingpin

Browar Kingpin uwarzył piwo w stylu Bruit IPA. W Polsce tego stylu jeszcze nie było, w Europie chyba też nie. Co to jest to Bruit? Połączenie klasycznego wytrawnego West Coast IPA z soczystym New England IPA. Brzmi interesująco. Browar obiecuje wysoką pijalność oraz konkretny aromat. Chmiel to oczywiście reprezentacja USA: Simcoe, Centennial, Ekuanot, oraz Citra (po raz który już dziś?). Piwo ma parametry 14 BLG oraz 6,3 ABV.


Coffee Kamaz [Browar Artezan]

Coffee Kamaz [Browar Artezan]
fot. facebook.com/browar.artezan

Podstawą piwa jest Czarny Kamaz, czyli Double Oatmeal Stout. Browar zdecydował się na dodanie do piwa kawy i tak powstał Coffee Kamaz. Jego parametry to 16,2 BLG oraz 7% alkoholu. Piwo miało swoją premierę w ostatni weekend w Pubie Browaru Artezan.

Podobne posty

Czego warto spróbować? Ostatni miesiąc roku 2017 czas zacząć. Nie masz pomysłu na piwny prezent? Może znajdziesz coś na liście piw, których warto spróbować w grudniu? ...
Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych 2018 Już jutro wystartuje Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych. Zapraszam do Olsztyna. Tegoroczny Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych 2018 od...
Czego warto spróbować? Sierpień to wysyp piw owocowych, orzeźwiających oraz kwaśnych. Zapraszam na comiesięczną listę piw, które watro wypić w tym miesiącu. Browar ...
Ranking Blogów Piwnych 2019 Na początku roku 2019 postanowiłem sporządzić ranking piwnych blogów pod względem lajków z Facebooka. W zestawieniu znalazło się ponad sto blogów...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o