Czego warto spróbować? [maj 2017]

W tym miesiącu trochę później niż zwykle. Nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Oto moja lista na maj 2017.

Jakich piw warto spróbować w maju 2017

Brudny Harry – Browar Brodacz

Brudny Harry - Browar Brodacz
fot. facebook.com/browarbrodacz

Ciekawa propozycja z Browaru Brodacz. Do podstawowej wersji piwa (Harry – z dodatkiem herbaty Earl Grey) dodano kawę Kenia Gichathaini. W smaku znajdziemy fioletowe owoce – jeżyny, porzeczki i jagody, ale karty ma rozdawać kawa. Brzmi ciekawie. Piłem kilka piw z tego browaru i był średnie, Brudny Harry powinien to zmienić.

Projekt 30 #2 – Browar Maryensztadt

Projekt 30 #2 - Browar Maryensztadt
fot. facebook.com/browarmaryensztadt

Drugie piwo z serii „Projekt 30”, czyli piw które celują w ekstrakt na poziomie trzydziestki. Tym razem jest to potężny Barley Wine o parametrach 29,7 BLG i 15,4 % alko. Jeśli będzie dobrze smakowało, to druga butelka wyląduje na leżaku. O ile uda mi się je dostać. Standardowo, całość w bardzo ładnej oprawie.

Atomowy Morświn – Browar Golem

Atomowy Morświn - Browar Golem
fot. facebook.com/browargolem

Ciekawa propozycja z Browaru Golem. Atomowy Morświn to Kveik Farmhouse IPA. Piwo było fermentowane norweskim szczepem drożdży oraz chmielone na zimno nową amerykańska odmianą chmielu Eureka. Owocowy aromat pochodzący od drożdży i cytrusy? Na pewno będę na nie polował.

Topór Peruna – Browar Perun

Topór Peruna - Browar Perun
fot. facebook.com/BrowarPERUN

Polskie podwójne IPA z Browaru PERUN. Ma być intensywny aromat chmieli, a wszystko za sprawą takich odmian chmielu jak: Iunga, Puławski, Marynka, Lubelski, Sybilla oraz Magna. Z DIPA w Polsce jest różnie, tym razem liczę na mocne uderzenie smaku i aromatu. Podwójnego IPA z wyłącznie polskimi chmielami jeszcze nie piłem.

Kumaru – Browar Absztyfikant

Kumaru - Browar Absztyfikant
fot. facebook.com/BrowarAbsztyfikant

Kumaru to Foreign Extra Stout z dodatkiem nasion fasoli tonka, która pachnie jak połączenie marcepanu, migdałów, wanilii i cynamonu. Definitywnie mój klimat, aż nabrałem ochoty na coś słodkiego. Będę szukał go na sklepowych półkach,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *