Czego warto spróbować? [listopad 2017]

Wkroczyliśmy w kolejny miesiąc. Pora na listę piw, które warto wypić w listopadzie 2017.

Nowe piwa listopad 2017

Imperial Geezer [Browar Kingpin]

Imperial Geezer [Browar Kingpin]
fot. facebook.com/browarkingpin

Podkręcona wersja podstawowego piwa Geezer z Browaru Kingpin to Imperial Espresso Stout o parametrach 24,5 Plato oraz 9,1% alkoholu. Browar nie żałował jeśli chodzi o dodatki, najważniejszy punkt to kawa. Do piwa wybrano kawę Brazylia Cerrado leżakowaną w beczce po Tennessee whiskey. Kawa była wypalana przez Praska Kawy Palarnia, następnie dodano ją do piwa w formie espresso zaparzonego przez ekipę Brisman Crew. Słodycz ma tu zapewnić dodatek laktozy oraz wanilii burbońskiej. Na koniec piwo było leżakowane z płatkami dębowymi whisky. Przyznajcie, zapowiada się bardzo intensywnie i aromatycznie. Butelki są już w sprzedaży, a pierwsze opinie o piwie są bardzo dobre. Kandydat do najlepszego piwa jesieni?

 

Bliss [Browar Nepomucen]

Bliss [Browar Nepomucen]
fot. facebook.com/browarnepomucen

Kolejne ciemne piwo serwuje nam Browar Nepomucen. Tym razem będzie to angielski Porter o parametrach 16,5 BLG oraz 5,2% alkoholu. Jeśli chodzi o zasyp, to dużą jego część stanowi słód brown. Dodatkowo piwo było leżakowane z dodatkiem ziaren kakaowca oraz orzechów laskowych. Browar obiecuje deserowy profil idealny na chłodne jesienne wieczory. Porter to styl, którego nigdy nie mam dosyć, więc Bliss ląduje na mojej liście zakupów na ten miesiąc.

 

Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Porter Noster Bourbon Barrel Aged [Browar Czarna Owca]
fot. facebook.com/browarczarnaowca

Piłem, niedawno podstawową wersję piwa Porter Noster z Browaru Czarna Owca, recenzja wkrótce. Nie będzie tajemnicą jeśli napiszę, że piwo wypadło bardzo dobrze. Browar wysłał niedawno na rynek wersję Barrel Aged, która była leżakowana w beczkach po Woodford Reserve. Niestety, liczba butelek jest mocno limitowana. Ciężko będzie je zdobyć, ale na pewno warto.

 

Milk Stout [Browar Przystanek Tleń]

Milk Stout [Browar Przystanek Tleń]
fot. facebook.com/PrzystanekTlen

Do zwierzyńca Przystanku Tleń dołączył Borsuk, czyli pierwszy Milk Stout browaru z Borów Tucholskich. W procesie warzenia dodano tu standardowo laktozy. Oprócz tego piwo leżakowało z ziarnami kakaowca oraz wiórkami kokosowymi, które wcześniej były macerowane w rumie. Parametry to 14 Plato oraz 4,6% alkoholu. Jeśli szukacie trunku, w którym znajdziecie rum, czekoladę oraz kawę, to koniecznie spróbujcie Borsuka.

 

Wendigo [Brokreacja]

Wendigo [Brokreacja]
fot. facebook.com/brokreacja

Wendigo to Russian Imperial Stout uwarzony z dodatkiem soku (popularnego ostatnio) Yuzu. Piłem już kilka piw z dodatkiem tego owocu i wnosi on rzeczywiście konkretne cytrusowe nuty. Parametry? Oczywiście imperialne. 24 Plato oraz 10% alkoholu. IBU na poziomie 100 zapewnia konkretne goryczkowe doznania. Oprócz tego browar obiecuje masę czekolady oraz kawę. Patrzę na etykietę i jeśli trunek jej dorówna, to będzie głośno o tym piwie.

 

Imperialny Atomowy Morświn [Browar Golem]

Imperialny Atomowy Morświn [Browar Golem]
fot. facebook.com/browargolem

Kolejna mocniejsza wersja piwa, które już wyszło.  Atomowy Morświn gościł już na moim blogu i wypadł dobrze. Teraz Browar Golem przygotował wersję imperialna Kveik Double IPA. Piwo jest połączeniem amerykańskiego IPA z norweskimi drożdżami Voss Kveik. Parametry piwa to 18 BLG i 7,3% alkoholu. Do nachmielenia użyto amerykańskich odmian: Citra, Eukanot oraz Eureka. Jest też niemiecki Taurus. Piwo dla fanów owoców i zielonej cebulki.

 

Episode 6 Hazy Pale Ale [Browar Rockmill]

Episode 6 Hazy Pale Ale [Browar Rockmill]
fot. facebook.com/browarrockmill

Browar Rockmill serwuje kolejne piwo z serii Beer Wars, tym razem jest to Pale Ale. Tym razem użyto solidnej dawki chmieli Citra, Galaxy i Lemon Drop. Parametry piwa to 12,5 BLG oraz 5,1% alkoholu. Ma być soczyście oraz  owocowo z umiarkowana goryczką. Jeśli lubicie te klimaty, musicie go spróbować.

 

Oz [Browar Birbant]

Oz [Browar Birbant]
fot. facebook.com/browarBirbant

Kolejny Russian Imperial Stout z dopiskiem Barrel Aged. Piwo spędziło pół roku w beczkach po niemieckie whisky Slyrs. Parametry piwa to 24,5 BLG oraz 10,5% alkoholu. Podstawą był tu inny RIS browaru Birbant, piwo AX. Ja jestem miłośnikiem piw z Barrel Aged w nazwie, więc będę polował na OZ.

 

WRCLW Shöps Smoked Plums Rum BA 2017[Browar Stu Mostów]

WRCLW Shöps Smoked Plums Rum BA 2017[Browar Stu Mostów]
fot. facebook.com/BrowarStuMostow

Tak, kolejne piwo leżakowanie w beczce. Podstawą jest pszeniczne piwo zakwaszane bakteriami Lactobacillus. Trunek trafił do dębowych beczek po rumie, gdzie leżakował ze świeżo uwędzonymi na dymie bukowym śliwkami. Brzmi i ciekawie i dosyć nowatorsko. Parametry piwa to 14,5 BLG oraz 4,8% alkoholu. Wersja butelkowa jest już dostępna. Ja fanem pszenicy nie jestem, ale bardzo mnie ciekawi jaki będzie ostateczny smak piwa.

 

Tea-grys [Browar Dziki Kocur]

Tea-grys [Browar Dziki Kocur]
fot. facebook.com/Browar.DZIKI.KOCUR

Piwo z herbatą na jesień? A dlaczego nie! Olsztyński kontraktowiec Dziki Kocur ogłosił premierę swojego czwartego piwa. Tym razem będzie to Tea Pale Ale uwarzone z dodatkiem herbaty Earl Grey, imbiru oraz cytryny. Dodatki idealne na chłodne jesienne wieczory.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *