Czego warto spróbować? [kwiecień 2017]

Kwiecień już leci więc postanowiłem przygotować kolejne zestawienie piw, których warto spróbować w tym miesiącu.

 

Browar Okrętowy – Nanuk

Nanuk Browar Okrętowy
fot. facebook.com/browarokretowy/

Nanuk to Porter górnej fermentacji. W procesie produkcji piwa użyto słodu wędzonego Olchą. To jednak nie koniec. Aby nadać piwu nutę morskiej przygody, do leżakowania dodano płatki dębowe z fragmentów szkieletu XVIII-wiecznego statku odnalezionego na wybrzeżu Bałtyku (Świnoujście). Piwo połączone z historią. Właśnie za to lubię Browar Okrętowy. No i oczywiście za dobre piwa. Parametry piwa wyglądają następująco: 20% ekstraktu i 8,5% alkoholu. Może nie rzucają one na kolana, ale liczę na bardzo dobre piwo. Na pewno będę go szukał w sklepach.

Browar Zakładowy – Sokowirówka

Sokowirówka - Browar Zakładowy

Ostatnio posmakowało mi kwaśne piwo, nie mega kwaśne, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać. Z tego właśnie powodu zainteresowałem się piwem z Browaru Zakładowego. Sokowirówka to kwaśne leśne Ale. A dlaczego leśne? Ano dlatego, że do leżaka trafiło po 50 kilogramów jeżyn i jagód. A żeby było jeszcze kwaśniejsze, dodano do niego bakterie. Piwo będzie raczej lekkie, ma bowiem 13 Plato i ponad 5% alko. Ja z chęcią spróbuje tej leśnej wariacji babcinego kompotu.

Doctor Brew – Old Ale

Old Ale Doctor Brew
fot. doctorbrew.pl/pl/piwa/old-ale-aged-with-almonds

Doctor Brew zaczyna znowu robić dobre piwa. Ich 24 Baltic Porter oceniłem wysoko. Po ostatniej recenzji piwa w stylu Old Ale doszedłem do wniosku, że to jeden z moich ulubionych stylów. Doktorzy wypuścili właśnie piwo w tym stylu i czuję, że będzie dobre. Dokładniej jest to Old Ale z dodatkiem płatków migdałowych. Jak na styl przystało było ono długo leżakowane. Szykuje się raczej słodka kompozycja, ja takie lubię i bedę starał się je kupić. Aha, nowe, lekko odswiezone etykiety prezentują się bardzo dobrze.

Browar Deer Bear – Hay Ray

Hay Ray Deer Bear
fot. facebook.com/browardeerbear

Piwo wyszło już na początku marca, ale jeszcze nie udało mi się do zdobyć. Hay Ray to Coffee Rye Stout, inaczej żytni stout z dodatkiem świeżo wypalonej brazylijskiej kawy z palarni Fonte w Toruniu. Dlaczego właśnie to piwo? Po degustacji Cracker’a wiem, że efektem współpracy między Browarem a palarnią kawy są znakomite piwa. Pierwsze recenzje to potwierdzają. Lubią kawę w piwie i dodaje Hay Ray to swojej listy.

Browar Raduga – Roman Holidays

Roman Holidays Browar Raduga
fot. facebook.com/BrowarRaduga

Browar Raduga nie zwalnia tempa i wypuszcza na rynek kolejne nowe piwo. Właściwie to po części nowe. Roman Holidays było jednym z pierwszych piw tegoż Browaru, teraz będzie je można dostać w nowej odsłonie. Kolor został ten sam, ale piwo jest wzbogacone o sok z Yuzu. Wspomnę jeszcze, że bazą piwa jest ciemny Witbier. Lubię ten styl, nie piłem jeszcze jego ciemniejszej wersji, więc z chęcią sięgnę po to piwo.

 

Podobne posty

Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych 2018 Już jutro wystartuje Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych. Zapraszam do Olsztyna. Tegoroczny Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych 2018 od...
Czego warto spróbować? W październiku rządzą piwa mocne. Chociaż znajdzie się też coś dla miłośników lżejszych klimatów. Oto moja lista piw, które warto wypić w październiku...
Czego warto spróbować? Zapowiada się kolejny ciekawy miesiąc jeśli chodzi o polski kraft. Zapraszam na przegląd piwnych zapowiedzi na trzeci miesiąc 2017 roku. Towa...
Czego warto spróbować? Ostatni miesiąc roku 2017 czas zacząć. Nie masz pomysłu na piwny prezent? Może znajdziesz coś na liście piw, których warto spróbować w grudniu? ...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o