Czego warto spróbować? [kwiecień 2017]

Kwiecień już leci więc postanowiłem przygotować kolejne zestawienie piw, których warto spróbować w tym miesiącu.

 

Browar Okrętowy – Nanuk

Nanuk Browar Okrętowy
fot. facebook.com/browarokretowy/

Nanuk to Porter górnej fermentacji. W procesie produkcji piwa użyto słodu wędzonego Olchą. To jednak nie koniec. Aby nadać piwu nutę morskiej przygody, do leżakowania dodano płatki dębowe z fragmentów szkieletu XVIII-wiecznego statku odnalezionego na wybrzeżu Bałtyku (Świnoujście). Piwo połączone z historią. Właśnie za to lubię Browar Okrętowy. No i oczywiście za dobre piwa. Parametry piwa wyglądają następująco: 20% ekstraktu i 8,5% alkoholu. Może nie rzucają one na kolana, ale liczę na bardzo dobre piwo. Na pewno będę go szukał w sklepach.

Browar Zakładowy – Sokowirówka

Sokowirówka - Browar Zakładowy

Ostatnio posmakowało mi kwaśne piwo, nie mega kwaśne, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać. Z tego właśnie powodu zainteresowałem się piwem z Browaru Zakładowego. Sokowirówka to kwaśne leśne Ale. A dlaczego leśne? Ano dlatego, że do leżaka trafiło po 50 kilogramów jeżyn i jagód. A żeby było jeszcze kwaśniejsze, dodano do niego bakterie. Piwo będzie raczej lekkie, ma bowiem 13 Plato i ponad 5% alko. Ja z chęcią spróbuje tej leśnej wariacji babcinego kompotu.

Doctor Brew – Old Ale

Old Ale Doctor Brew
fot. doctorbrew.pl/pl/piwa/old-ale-aged-with-almonds

Doctor Brew zaczyna znowu robić dobre piwa. Ich 24 Baltic Porter oceniłem wysoko. Po ostatniej recenzji piwa w stylu Old Ale doszedłem do wniosku, że to jeden z moich ulubionych stylów. Doktorzy wypuścili właśnie piwo w tym stylu i czuję, że będzie dobre. Dokładniej jest to Old Ale z dodatkiem płatków migdałowych. Jak na styl przystało było ono długo leżakowane. Szykuje się raczej słodka kompozycja, ja takie lubię i bedę starał się je kupić. Aha, nowe, lekko odswiezone etykiety prezentują się bardzo dobrze.

Browar Deer Bear – Hay Ray

Hay Ray Deer Bear
fot. facebook.com/browardeerbear

Piwo wyszło już na początku marca, ale jeszcze nie udało mi się do zdobyć. Hay Ray to Coffee Rye Stout, inaczej żytni stout z dodatkiem świeżo wypalonej brazylijskiej kawy z palarni Fonte w Toruniu. Dlaczego właśnie to piwo? Po degustacji Cracker’a wiem, że efektem współpracy między Browarem a palarnią kawy są znakomite piwa. Pierwsze recenzje to potwierdzają. Lubią kawę w piwie i dodaje Hay Ray to swojej listy.

Browar Raduga – Roman Holidays

Roman Holidays Browar Raduga
fot. facebook.com/BrowarRaduga

Browar Raduga nie zwalnia tempa i wypuszcza na rynek kolejne nowe piwo. Właściwie to po części nowe. Roman Holidays było jednym z pierwszych piw tegoż Browaru, teraz będzie je można dostać w nowej odsłonie. Kolor został ten sam, ale piwo jest wzbogacone o sok z Yuzu. Wspomnę jeszcze, że bazą piwa jest ciemny Witbier. Lubię ten styl, nie piłem jeszcze jego ciemniejszej wersji, więc z chęcią sięgnę po to piwo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *