Czego warto spróbować? [czerwiec 2018]

Coraz więcej słońca, Mistrzostwa Świata za pasem. Poniżej lista piw, których warto spróbować w tym gorącym miesiącu.

Czego warto spróbować? [czerwiec 2018]

Milky Moon & Milky Moon Bourbon Barrel Aged [Browar Golem]

piwo Milky Moon & Milky Moon Bourbon Barrel Aged [Browar Golem]
fot. facebook.com/browargolem

Ten duet został zapowiedziany już kilka miesięcy temu. Piwo dedykowane zdecydowanie dla osób lubiących słodycz. Milky Moon to Imperial Oatmeal Milk Stout 28 BLG / 8% alkoholu. Browar obiecuje ogrom czekolady, kokosa, zielonych orzechów, syropu klonowego oraz cynamonu. Czy to piwo, czy już deser? Na plus fakt wydanie od razu wersji leżakowanej w beczce po Bourbonie. Piwo miało swoją premierę na Warszawskim Festiwalu Piwa, a  butelki powinny się właśnie pojawiać w sklepach.


You Are the Champions! [Browar PINTA / Browar Bakunin]

You Are the Champions! [Browar PINTA / Browar Bakunin]
fot. facebook.com/PINTACraftBeer
Szukacie czegoś lekkiego i pijalnego, w sam raz na mundialowe emocje? Browar PINTA uwarzył piwo z rosyjskim Browarem Bekunin. Ich New England American Pale Ale ma 12  BLG oraz 4,7% alkoholu. Piwo będzie miało swoją premierę podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Co ciekawe, piwo będzie można też kupić w Rosji.


Bałtyk-Tasman [Browar PINTA / 8 Wired Brewing]

Bałtyk-Tasman [Browar PINTA / 8 Wired Brewing]
fot. facebook.com/PINTACraftBeer

Kolejna współpraca Browaru PINTA. Była Rosja, teraz kolej na Nową Zelandię. Bałytk-Tasman to Porter Bałtycki o parametrach 22 Plato oraz 10% alkoholu. Podczas warzenia użyto lokalnej nowozelandzkiej wody, a całość uzupełnił polski chmiel. Jak wyszła współpraca z 8 Wired Brewing? Premiera piwa przewidziana jest również na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.


Mazurski Witbier [Browar Mazurski]

Mazurski Witbier [Browar Mazurski]
fot. facebook.com/BrowarnikTomek

Teraz zrobi się lokalnie. Browar Mazurski zdecydował się na uwarzenie piwa z olsztyńskim piwnym blogerem Browarnikiem Tomkiem (pozdrawiam ;)). Efektem współpracy jest Witbier. Parametry piwa to 12 Plato oraz 5% alkoholu. Pozostajemy więc dalej w lżejszych klimatach. Do piwa dodano skórki gorzkiej oraz słodkiej pomarańczy. Jest też kolendra. Browarnik Tomek zalicza kolejne browary (było już piwo z Browarem Warmia),  a ja z chęcią sprawdzę Mazurskiego Witbiera 😉


VBC 2017 [Browar SoliPiwko]

VBC 2017 [Browar SoliPiwko]
fot. facebook.com/browarsolipiwko

Kolejne New England IPA z zestawieniu. Jest to piwo uwarzone według receptury drużyny, która zdobyła złoto podczas Viking Brewmaster Challenge 2017. W skład drużyny weszli: Piotr Czarny, Janek Gadomski, Bartosz Nowak oraz Wojtek Solipiwko. Zacna ekipa 😉 Piwo jest chmielone trzema odmianami: Mosaic, Centennial i Citra. Jeśli chodzi o drożdże to zdecydowano się na blend szczepów FM-10 i FM-11. Premiera? Oczywiście Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.


Miłosław Bezalkoholowe IPA [Browar Fortuna]

Miłosław Bezalkoholowe IPA [Browar Fortuna]
fot. facebook.com/browarfortuna

W sklepach pojawia się coraz więcej piw typu Low Alcohol. Piwa nisko- i bezalkoholowe sprzedają się podobno na pniu. Browar  Fortuna podąża za trendem i wydał India Pale Ale o zawartości alkoholu na poziomie 0,5%. Dodatkowe parametry to 6,2 BLG oraz 30 IBU. Piwo jest chmielone na zimno konkretną dawką Citra, Amarillo, Chinook i Lubelski. Konkretną, bo aż 1,2 kg/hl. Oprócz tego dodano Herbatę Sencha Earl Grey. Czy to piwo zdetronizuje 1 na 100?


Furia Burzy [Browar Perun]

Furia Burzy [Browar Perun]
fot. facebook.com/BrowarPERUN

Mało alkoholu, pitu, pitu, a Browar Perun wydaje właśnie Triple IPA z marakuja! Owoc został dodany w postaci pulpy. Parametry piwa do 25 Plato (whut?!) i 10,8% alkoholu. Browar obiecuje cytrusowy aromat, soczystość oraz chmielowo-owocowy smak. Uważajcie na głowę, Furia Burzy ma być mega pijalna. Piwo trafiło już do butelek i powinno się pojawić niedługo na sklepowych półkach. Adam robi to dobrze. Cieszy mnie coraz większa liczną 3IPA w naszym kraju.


Andrew [Browar Rockmill]

fot. facebook.com/browarrockmill

Piwo zostało uwarzone z okazji 5 urodzin Chmielarnia Multitap. Będzie to New England Session Rye IPA o parametrach 12 Plato oraz 4,5% alkoholu. Ta żytnia NEIPA jest mocno nachmielona dwoma odmianami: Amarillo oraz Eureka. W składzie dwa rodzaje płatków: żytnie, owsiane oraz laktoza. Browar obiecuje aromat białych owoców oraz sporą pijalność. Idealne na lato? Trzeba będzie sprawdzić.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o