Czego warto spróbować? [czerwiec 2018]

Coraz więcej słońca, Mistrzostwa Świata za pasem. Poniżej lista piw, których warto spróbować w tym gorącym miesiącu.

Czego warto spróbować? [czerwiec 2018]

Milky Moon & Milky Moon Bourbon Barrel Aged [Browar Golem]

piwo Milky Moon & Milky Moon Bourbon Barrel Aged [Browar Golem]
fot. facebook.com/browargolem

Ten duet został zapowiedziany już kilka miesięcy temu. Piwo dedykowane zdecydowanie dla osób lubiących słodycz. Milky Moon to Imperial Oatmeal Milk Stout 28 BLG / 8% alkoholu. Browar obiecuje ogrom czekolady, kokosa, zielonych orzechów, syropu klonowego oraz cynamonu. Czy to piwo, czy już deser? Na plus fakt wydanie od razu wersji leżakowanej w beczce po Bourbonie. Piwo miało swoją premierę na Warszawskim Festiwalu Piwa, a  butelki powinny się właśnie pojawiać w sklepach.


You Are the Champions! [Browar PINTA / Browar Bakunin]

You Are the Champions! [Browar PINTA / Browar Bakunin]
fot. facebook.com/PINTACraftBeer
Szukacie czegoś lekkiego i pijalnego, w sam raz na mundialowe emocje? Browar PINTA uwarzył piwo z rosyjskim Browarem Bekunin. Ich New England American Pale Ale ma 12  BLG oraz 4,7% alkoholu. Piwo będzie miało swoją premierę podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Co ciekawe, piwo będzie można też kupić w Rosji.


Bałtyk-Tasman [Browar PINTA / 8 Wired Brewing]

Bałtyk-Tasman [Browar PINTA / 8 Wired Brewing]
fot. facebook.com/PINTACraftBeer

Kolejna współpraca Browaru PINTA. Była Rosja, teraz kolej na Nową Zelandię. Bałytk-Tasman to Porter Bałtycki o parametrach 22 Plato oraz 10% alkoholu. Podczas warzenia użyto lokalnej nowozelandzkiej wody, a całość uzupełnił polski chmiel. Jak wyszła współpraca z 8 Wired Brewing? Premiera piwa przewidziana jest również na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.


Mazurski Witbier [Browar Mazurski]

Mazurski Witbier [Browar Mazurski]
fot. facebook.com/BrowarnikTomek

Teraz zrobi się lokalnie. Browar Mazurski zdecydował się na uwarzenie piwa z olsztyńskim piwnym blogerem Browarnikiem Tomkiem (pozdrawiam ;)). Efektem współpracy jest Witbier. Parametry piwa to 12 Plato oraz 5% alkoholu. Pozostajemy więc dalej w lżejszych klimatach. Do piwa dodano skórki gorzkiej oraz słodkiej pomarańczy. Jest też kolendra. Browarnik Tomek zalicza kolejne browary (było już piwo z Browarem Warmia),  a ja z chęcią sprawdzę Mazurskiego Witbiera 😉


VBC 2017 [Browar SoliPiwko]

VBC 2017 [Browar SoliPiwko]
fot. facebook.com/browarsolipiwko

Kolejne New England IPA z zestawieniu. Jest to piwo uwarzone według receptury drużyny, która zdobyła złoto podczas Viking Brewmaster Challenge 2017. W skład drużyny weszli: Piotr Czarny, Janek Gadomski, Bartosz Nowak oraz Wojtek Solipiwko. Zacna ekipa 😉 Piwo jest chmielone trzema odmianami: Mosaic, Centennial i Citra. Jeśli chodzi o drożdże to zdecydowano się na blend szczepów FM-10 i FM-11. Premiera? Oczywiście Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.


Miłosław Bezalkoholowe IPA [Browar Fortuna]

Miłosław Bezalkoholowe IPA [Browar Fortuna]
fot. facebook.com/browarfortuna

W sklepach pojawia się coraz więcej piw typu Low Alcohol. Piwa nisko- i bezalkoholowe sprzedają się podobno na pniu. Browar  Fortuna podąża za trendem i wydał India Pale Ale o zawartości alkoholu na poziomie 0,5%. Dodatkowe parametry to 6,2 BLG oraz 30 IBU. Piwo jest chmielone na zimno konkretną dawką Citra, Amarillo, Chinook i Lubelski. Konkretną, bo aż 1,2 kg/hl. Oprócz tego dodano Herbatę Sencha Earl Grey. Czy to piwo zdetronizuje 1 na 100?


Furia Burzy [Browar Perun]

Furia Burzy [Browar Perun]
fot. facebook.com/BrowarPERUN

Mało alkoholu, pitu, pitu, a Browar Perun wydaje właśnie Triple IPA z marakuja! Owoc został dodany w postaci pulpy. Parametry piwa do 25 Plato (whut?!) i 10,8% alkoholu. Browar obiecuje cytrusowy aromat, soczystość oraz chmielowo-owocowy smak. Uważajcie na głowę, Furia Burzy ma być mega pijalna. Piwo trafiło już do butelek i powinno się pojawić niedługo na sklepowych półkach. Adam robi to dobrze. Cieszy mnie coraz większa liczną 3IPA w naszym kraju.


Andrew [Browar Rockmill]

fot. facebook.com/browarrockmill

Piwo zostało uwarzone z okazji 5 urodzin Chmielarnia Multitap. Będzie to New England Session Rye IPA o parametrach 12 Plato oraz 4,5% alkoholu. Ta żytnia NEIPA jest mocno nachmielona dwoma odmianami: Amarillo oraz Eureka. W składzie dwa rodzaje płatków: żytnie, owsiane oraz laktoza. Browar obiecuje aromat białych owoców oraz sporą pijalność. Idealne na lato? Trzeba będzie sprawdzić.

Podobne posty

Czego warto spróbować? Ostatni miesiąc roku 2017 czas zacząć. Nie masz pomysłu na piwny prezent? Może znajdziesz coś na liście piw, których warto spróbować w grudniu? ...
Czego warto spróbować? W tym miesiącu trochę później niż zwykle. Nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Oto moja lista na maj 2017. Brudny Harry - Browar Broda...
Browar Ukiel – Otwarcie W sobotę 02.12.2017 miało miejsce otwarcie pierwszego rzemieślniczego browaru na terenie miasta Olsztyn - Browaru Ukiel. Zapraszam na relację. Ju...
Czego warto spróbować? Wkroczyliśmy w kolejny miesiąc. Pora na listę piw, które warto wypić w listopadzie 2017. Imperial Geezer fot. facebook.com/browarkingpin ...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o