Browar Warmia

Już kilkakrotnie zbierałem się do odwiedzin lokalnego Browaru Warmia, ale zawsze coś mi wypadało. A jak znalazłem już ten czas to odwiedziłem Browar dwa razy w ciągu kilku dni. I wcale tego nie żałuje.

Browar Warmia - Olsztyn
fot. facebook.com/browarwarmia/

Browar Warmia położony jest w malowniczym miejscu nad uskokiem Łyny, niedaleko gotyckim Zamku Kapituły Warmińskiej. Został on wybudowany na fundamentach starego młyna. Młyny znajdujące się w tym miejscu wykorzystywały do pracy wodę w rzeki Łyna. Długo zajęło zanim Browar przyjął obecna postać. Prace nad budową trwały długo m.in ze względu na konserwatora zabytków. Ostateczne Otwarcie Browaru Zamkowy Młyn odbyło się w lipcu 2015 roku. W roku 2016 postawiono na nową markę Browar Warmia i tak już zostało. Budynek prezentuje się naprawdę wspaniale. Czerwona cegła, drewniane elementy, ciemne szkło. Całość wpasowuje się w klimat olsztyńskiej starówki, nie tracąc przy tym nowoczesnego wyglądu. Wewnątrz mamy trzy sale: bankietową, restauracyjną i pub. Będąc pierwszy raz w środku można się zgubić. No może nie zgubić, ale mieć problemy z odnalezieniem swojego miejsca. Szczególnie jeśli jest to weekend a budynek pęka w szwach. Browar organizuje sporo imprez, jedną z nich są bitwy piwowarów domowych organizowane przez Warmińsko-Mazurski oddział PSPD.

W Browarze Warmia za piwo odpowiada dwóch piwowarów. Daniel Duda oraz Łukasz Mila są domowymi piwowarami ze sporym doświadczeniem. Oprócz piwa można tu też znaleźć dużo smacznych rzeczy do jedzenia. Menu powinno zadowolić każdego. Można w nim znaleźć wszystko, od przekąsek po dania główne.

Jeśli chodzi o najważniejszą rzecz, czyli piwo, to aktualnie Browar posiada dosyć dużą ofertę jeśli chodzi o piwa butelkowane, na liście znalazłem 7 pozycji. Nieco gorzej było na kranie. Tutaj liczba piw ogranicza się do czterech: Warmia Pils, Warmia Colorado IPA, Warmia Brown India Pale Ale i Warmia Pszeniczne. Spróbowałem wszystkich oprócz ostatniego. Nie jest to mój ulubiony styl i jak mam do wyboru inne rodzaje to pszeniczniakom podziękuje. Właśnie z tego powodu zrezygnowałem z zestawu degustacyjnego.

WARMIA PILS – alkohol 5% / IBU 35

PILS - Browar Warmia

Na pierwszy ogień poszedł Pils. Złoty kolor, biała piana, klasyka gatunku. Spora słodowa podbudowa i konkretna goryczka. Znaczy nie konkretna, bo do Sharka jej daleko, ale konkretnie zaznaczona. Bardzo pijalne.
Ocena: 6/10

WARMIA COLORADO IPA – alkohol 5% / IBU 40

Colorado IPA - Browar Warmia

Browar Warmia uwarzył jako pierwszy w Polsce piwo na słodach Colorado. Stąd też nazwa piwa. Piwo ma bursztynowy kolor. W aromacie czuć owoce tropikalne. Całkiem przyjemny zapach. W smaku jest słodkie, raczej biszkoptowe. W kontrze goryczka, raczej niska.
Ocena: 6/10

WARMIA BROWN IPA – alkohol 6,5% / IBU 60

Brown IPA - Browar Warmia

Ciemna, brązowa barwa. Piana spora, w kolorze raczej biała. Aromat lekko żywiczny, idzie bardziej w kierunku słodkiego. W smaku jest za to spora goryczka. Czuję też ciemne, palone nuty. Chyba ze wszystkich właśnie Brown IPA przypadło mi najbardziej do gustu.
Ocena: 7/10

KOŹLAK – ekstrakt 16% wag / alkohol 6%

Koźlak - Browar Warmia

Z piw butelkowych to jest podobno nowe, więc postanowiłem je sprawdzić. Jak na koźlaka to smakował średnio. Nie jest to mój ulubiony styl i rzadko po niego sięgam. Koźlak z Browaru Warmia jest słodki. Słodycz dominuje wędzony nuty. A szkoda, bo je lubię w Koźlakach najbardziej. Ciało też ciut za wodniste.
Ocena: 5/10

Browar Warmia to obowiązkowa pozycja dla osób lubiących piwo. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, od popularnych stylów jak Pils czy pszeniczne, bo bardziej wyszukane jak Brown IPA. Na pewno jeszcze kilka razy tutaj zajrzę i spróbuje nowych piw. Polecam to miejsce wszystkim osobom odwiedzającym Olsztyn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *