Blackcyl Special Edition [Browar Trzech Kumpli]

Blackcyl z Browaru Trzech Kumpli doczekał się specjalnej edycji. Piłem ją kilka tygodni temu, dziś postanowiłem podzielić się swoimi wrażeniami.

Blackcyl Special Edition [Browar Trzech Kumpli]

Pisanie recenzji piwa po tak długim czasie nie jest niczym nowym. Staram się zamieszczać na blogu około 4-5 recenzji tygodniowo. Niektóre piwa czekają w kolejce po kilak tygodni, zanim znajdę czas na dokończenie opisu i opublikowanie go w internecie. Tak było w tym przypadku Blackcyl Special Edition. Kilka miesięcy temu, zanim powstał ten blog, piłem podstawową wersję piwa Blackcyl. Wrażenia? Bardzo dobre Black IPA. Jedne z lepszych jakie piłem. Browar Trzech Kumpli przyzwyczaił już swoich klientów do dobrej jakości. Piwo, które zaraz będę degustował, zdobyło złoty medal w kategorii Black IPA podczas konkursu na Kraft Roku.

STYL: Black IPA
EKSTRAKT: 16,5% wag.
ALKOHOL: 7.0%
SŁODY: Jęczmienny, pszeniczny, ekstrakt słodowy
CHMIEL: Columbus, Cascade, Simcoe
DODATKI: płatki owsiane, skórki pomarańczy, grejpfrutów, cytryn i limonki
DROŻDŻE: ?
IBU: 75
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 07.06.2018

Czym różnią się obie wersje? W Blackcyl Special Edition cały tank został tuż przed rozlewem dodatkowo cyrkulowany przez skórki pomarańczy, czerwonych grejpfrutów, cytryn i limonek. Efektem ma być intensywny cytrusowy smak oraz aromat. IBU na poziomie 75 powinno dać fajną goryczkową kontrę. Jeśli chodzi o chmiel to rządzi tu Ameryka.

Etykieta nie rożni się praktycznie niczym od podstawowej wersji. Widzę tu sporo kropek o rożnej wielkości, które z daleka przypominają mi trochę sieć pajęczyn. W Blackcyl Special Edition są one zielone, podstawa była bardziej niebieska. Poza tym duże logo, duża nazwa piwa, czytelny opis, wszystko na swoim miejscu. Piwo zostało uwarzone w Rzemieślniczym Browarze Jana w Zawierciu i jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów.

Blackcyl Special Edition [Browar Trzech Kumpli]

KOLOR
W szkle piwo jest czarne, ale przy przelewaniu widać było sporo brązowych przebłysków. Poza tym widzę dużą piane, kurcze, można ją spokojnie ciąć nożyczkami. Po kilku minutach zaczyna opadać zostawiając po sobie piękny lacing.

AROMAT
Zapach jest dosyć intensywny. Z dużą dawką chmielu i cytrusów, przypomina mi to trochę owoc yuzu. Coś pomiędzy cytryną a limonką. Bardzo podobne do piwa Wendigo z Brokreacji. Nie czuję tu zbyt dużo nut palonych, ani czarnych. Amerykańskie chmiele all the way. Na finiszu pojawia się nuta żywicy.

SMAK
Na początku czuję dużą dawkę paloności, wokół której pojawia się dużo cytrusów. Po kilku sekundach pojawia się intensywna goryczka. Piwo jest gładkie, przez co jego pijalność jest dosyć wysoka. Tak myślę o tych cytrusach, ich smak jest trochę sztuczny. Może to połączanie zestu z palonymi słodami dało taki efekt? Poza nimi jest spora goryczka, a te cytrusy robią się coraz bardziej podobne do grejpfruta. Niestety, z czasem to one zaczynają dominować, a palone nuty są jedynie małym dodatkiem. I drugie niestety, ten moment przychodzi zdecydowanie za szybko. Dobrze, że została jeszcze goryczka, która ma ciekawy, żywiczny, charakter. Poza nią są tylko cytrusy.

Blackcyl Special Edition [Browar Trzech Kumpli]
OCENA: 6/10

Złoty medal KPR, a u mnie 6. Wersja z cytrusami mi kompletnie nie podeszła. Dodatki za bardzo dominują, wolałem oryginał.

 

Podobne posty

Original Ice Cream Pale Ale Dziś mamy 3 lipca. Wiecie jakie święto przypada na pierwszy czwartek lipca? Tak, jest to międzynarodowy dzień India Pale Ale! Na ten dzień odłożyłem s...
Bearded Lady Barrel Aged Bourbon Dessert Edition Piwo Bearded Lady Barrel Aged Bourbon Dessert Edition to moje pierwsze spotkanie z Magic Rock Brewing. Większość piw z UK, których mam przyjemnoś...
Dirty Bastard Do tej pory amerykański browar Founders mnie nie zawiódł. Czy Dirty Bastard podtrzyma tą passę? Musze przejrzeć listę wypitych piw z USA i sprawd...
Królowa Lodu Otwieram sezon zimowy i sprawdzę jak smakuje piwo Królowa Lodu z Browaru Spółdzielczego. Tego piwa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Było o n...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o