Basior Mead Barrel Aged [Browar Łąkomin]

Z miodem mi nie po drodze, ale dam mu szansę i spróbuję piwa Basior Mead Barrel Aged z Browaru Łąkomin.

Basior Mead Barrel Aged [Browar Łąkomin]

Podstawą piwa jest Basior, czyli multimedalista z Browaru Łąkomin. Otworzyłem stronę browaru i widzę, że piwo zdobyło I miejsce w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2016 w Poznaniu w kategorii Mocna Ale i i miejsce w iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2017 w kategorii American Barley Wine. Mocna podstawka, brawo. Zraz, zaraz, piłem już to piwo podczas I Olsztyńskich Targów Piwa. Nie byłem nim wielce zachwycony, ale była to moja ostatnia pozycja podczas targów i moje odczucia smakowe mogły być mocno zachwiane 😉 Wypiłem już kilka piw leżakowanych w beczkach, ale żadne z nich nie dojrzewało w beczce po miodzie pitnym. Jestem ciekaw smaków oraz aromatów, jakie może wnieść ta beczka. Na pewno będzie to miód. Nie za bardzo za nim przepadam, ale może Basior Mead Barrel Aged mnie do niego przekona?

STYL: American Barley Wine
EKSTRAKT: 25.0 % wag.
ALKOHOL: 11,5%
SŁODY: Pale Ale, Caramunich I
CHMIEL: Chinook
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Safale US-05
IBU: 80
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 09.2019

Parametry piwa zwiastują ciekawe doznania. W końcu 25 Plato oraz 11% alkoholu to już konkret. Styl to American Barley Wine, więc nie mogło tu zabraknąć amerykańskich odmian chmielu. A raczej odmiany, widzę tu tylko Chinook. Szukałem informacji na temat czasu jaki piwo spędziło w beczce, browar określił czas jako „długi” 😉 Mi to wystarczy.

Etykieta prezentuje się zacnie. Podoba mi się ciemna zielona barwa oraz złote plastry ociekające miodem. Układają się one w postać, prawdopodobnie jest to tytułowy basior, czyli samiec wilka. Piwo okraszone jest ciemnym niebieskim lakiem. Całość sprawia „drogie” wrażenie. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Łąkomin w Lubiszynie.

Basior Mead Barrel Aged [Browar Łąkomin]

KOLOR
Piwo pięknie się prezentuje. Przy przelewaniu do szkła widzę trunek o rubinowej barwie. Ma on bardzo ciemny odcień. Widzę też sporo przebłysków, ale daleko tu do przejrzystości. Na tafli unosi się niewielki biały kożuch, piana bez historii.

AROMAT
W pierwszym wdechu zanotowałem wiele nut charakterystycznych dla Barley Wine. Są tu suszone owoce oraz coś podobnego do kandyzowanego cukru. Intensywność zapachu jest średnia, ale poszczególne elementy są wyraźne. Z kolejnym podejściem czuć coraz wyraźniejszą brzoskwinię. Próbuję doszukać się miodu, ale nic z tego. Finisz lekko rozgrzewa, w lekko miodowym klimacie. A może to podświadoma sugestia?

SMAK
Poszukiwania miodu, część druga. Biorę pierwszego łyka i piwo zostawia przyjemne wrażenie. Całość spływa delikatnie po moim gardle, zostawiając po sobie wyraźny ślad. Gęstość nie jest zbyt duża, ale na pewno jest wysoka. W smaku odnalazłem suszone czerwone owoce. Na początku pojawia się spora słodycz, dosyć szybko znika ona z pola gry. Jej miejsce zajmuje niewielka gorzka nuta. Ta początkowa słodycz kojarzy się z miodem oraz kwiatami. Z każdym kolejnym łykiem słodki efekt pozostaje coraz dłużej na moim podniebieniu. Gładkość i smak to największe plusy tego piwa. Kolejny plus to dobrze ukryty alkohol, a minusy? Odczucia smakowe nie są zbyt wyraźne. Finisz jest gorzko, nijaki. Zbyt szybko przejmuje on inicjatywę. Ja wolę Barley Wine ze zdecydowanie niższą goryczką. Tu jest nudno i płasko. Brakuje mi to pazura, czegoś co dało by kopa tamu piwu. Nie są to wady stylu, a jedynie moje odczucia. Piwo dedykowane fanom grzecznych Barley Wine. Piwo nie porywa.

Basior Mead Barrel Aged [Browar Łąkomin]
OCENA: 3,75 / 5,00

Basior złagodniał. Jeśli lubisz te klimaty to spróbuj, ale za wiele się tu nie dzieje. Wole Barley Wine z jajami.

Podobne posty

Yellow Belly Obok piwa Yellow Belly nikt nie przejdzie obojętnie. W tym roku udało mi się dostać jedną butelkę. Yellow Belly to Imperial Stout uwarzony z doda...
Waniliowy Stout Mleczny Na to piwo miałem ochotę podczas ostatniej wizyt w browarze Warmia, ale wersja butelkowa się już skończyła, więc nie mogłem go zabrać do domu. Na szcz...
Spanning & Sensatie Piwo Spanning & Sensatie to kolejny Imperial Stout z holenderskiego browaru De Molen z jakim przyszło mi się zmierzyć. Nie jest to mój pierws...
RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged RaISa Bourbon Whiskey Barrel Aged z Browaru Maryensztadt to coś co lubię najbardziej. Imperial Stout leżakowany w beczce. Piwo RaISa Bourbon Whis...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o