ART18 Honey & Coconut Wheat Wine [Browar Stu Mostów / De Molen]

Czy ART18 Honey & Coconut Wheat Wine okaże się idealnym połączeniem kokosa i miodu?

ART18 Honey & Coconut Wheat Wine [Browar Stu Mostów / De Molen]

Piwo powstało w wyniku współpracy polskiego Browaru Stu Mostów oraz holenderskiego De Molen. Holendrzy nie warzą z byle kim. Nie jest to ich pierwsza współpraca z browarem z naszego kraju. Razem z Piwoteką uwarzyli Łódź i Młyn, ciekawy RIS z dodatkiem jarzębiny. Tym razem zdecydowano się na dodatek miodu i kokosa. Co ja o tym sądzę? Nie pamiętam, czy jakiekolwiek piwo z miodem mi smakowało? Nie lubię miodu, w każdej postaci. Browar Kormoran wydał niedawno 1 na 100 w wersji z miodem (i pigwą). Piwo zbiera bardzo dobre recenzję, ja jednak do niego nie podejdę. Kokos jest ciekawym dodatkiem, ale trzeba z nim uważać. Tłuszcz, resztki kokosa w piwie, czy też brak piany, to główne problemy wiążące się z tym dodatkiem. Tak doświadczone browary powinny sobie z nim poradzić. Czy aby na pewno?

STYL: Wheat Wine
EKSTRAKT: 27% wag.
ALKOHOL: 10%
SŁODY: pszeniczny, jęczmienny
CHMIEL: ?
DODATKI: miód rzepakowy (3%), prażone chipsy kokosowe (0,6%)
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 13.06.2021

Wheat Wine plasuje się w moim osobistym rankingu za Barley Wine. Nie przepadam za pszenicą. Piwa ma dosyć wysoki ekstrakt, aż 27 Plato. Martwi mnie przewaga miodu, wolałbym odwrócić te proporcje. Patrząc na opis spodziewam się słodkiej uczty.

Etykieta jest bardzo pomysłowa. Widzę tu pszczołę, przez nią przebija się grafika charakterystyczna dla piwa z De Molen. Pamiętacie ich etykiety składające się jedynie z liter? Pomysł przypadł mi do gustu. Ogólnie, szata graficzna jest bardzo przejrzysta.

ART18 Honey & Coconut Wheat Wine [Browar Stu Mostów / De Molen]

KOLOR
Piwo ma fajną barwę. Na początku wydawała mi się ona żółta, jednak im więcej piwa w szkle tym bliżej jej do pomarańczy. Piana jest oczywiście biała, nie utrzymuje się zbyt długo na powierzchni. Ciało wydaje się być dosyć gęste. Dodatkowo pływają w nim kawałki kokosa.

AROMAT
Intensywność jest średnia. Z dodatków czuję tu najwięcej miodu, ma on dosyć słodką otoczkę. Nie czuję tu za bardzo tego kokosa. I za drugim, i za trzecim wdechem. W tle czuć ten ciężar, charakterystyczny dla stylu Wheat Wine. Mimo tego aromat wydaje się być orzeźwiający.

SMAK
W pierwszym łyku nie ma zbyt dużo słodyczy. Na pewno jest tu miód. Nie jest on zamulający, wprowadza sporo orzeźwienia. Finisz jest kiepski. Jakaś gorzka łodygowa nuta, tego się tu nie spodziewałem. W kolejnych łykach piwo przybiera na potędze. Zaczynam czuć moc tego Wheat Wine. Rozgrzewanie towarzyszy mi za każdym razem. Może powinno jeszcze trochę poleżeć? A może taki urok tego stylu? Niestety, cały czas rozglądam się za kokosami i nigdzie ich nie widzę. Miód owszem, jak na moje antymiodowe podniebienie, jest jego aż nadto, ale to nie minus. Jak ma smakować piwo z jego dodatkiem? 🙂 Goryczka jest niska według etykiety, ale ten finisz wydaje się właśnie taki goryczkowy. Może to kokos się tak objawia? W innych piwach smakował … jak kokos, tu jest dziwnie gorzko. Ciała jest tu sporo, w gardle czuć pszeniczny charakter piwa. Niestety, ogólnie wyszło średnio. Trochę rozjechane to piwo.

ART18 Honey & Coconut Wheat Wine [Browar Stu Mostów / De Molen]
OCENA: 3,50 / 5,00

Coś poszło nie tak. Słaby finisz przełożył się na niską ocenę. Z dodatków czuć tu jedynie miód, a kokos przejawia się jedynie w postaci drobinek pływających na powierzchni piwa.

 

Podobne posty

Certain Death Piwo Certain Death to kontynuacja wędzonej serii z browaru Brokreacja. Wczoraj recenzowałem piwo Buried Alive. Zapowiadali torf, dostarczyli torf...
Kumaru Picie piwa edukuje. Dziś dowiem się jak smakują nasiona tonka. Wszystko za sprawą Kumaru z Browaru Abszyfikant. Nie wiem, czy zwróciłbym uw...
Porter Rum Barrel Aged Kolejne piwo z jednego z moich ulubionych browarów. Dziś będzie to Porter Rum Barrel Aged. Piwo Porter Rum Barrel Aged to trzecie wcielenie P...
Sen o Warszawie Dziś coś prosto ze stolicy. Miało być ciepło, miały się zacząć lekkie, sesyjne piwa a tu dalej średnio. Więc i ja postanowiłem pozostać w niskotempera...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o