AIPA [Browar Kormoran] vs [Browar Dziki Kocur]

Dziś kolejny post z serii piwnych porównań. Tym razem na przeciw siebie staną ponownie dwa browary z Olsztyna: Browar Kormoran oraz Browar Dziki Kocur. Temat przewodni to American India Pale Ale.

Petarda Geparda - Dziki Kocur i AIPA - Browar Kormoran

Browar Dziki Kocur to nowy olsztyński browar rzemieślniczy, który zadebiutował na rynku kilka dni temu. Na starcie możecie spróbować dwóch piw Kocura w stylach AIPA i APA. Słyszałem o nich już jakiś czas temu i postanowiłem zrobić porównanie AIPA z pozostałymi lokalnymi browarami. Niestety, Browar Warmia nie miał akurat AIPA w swojej ofercie, więc na placu boju został jedynie Browar Kormoran. Z dostępnością ich piwa nie ma żadnych problemów, można je dostać od ręki w większości marketów. Sposób przechowywania i termin ważności przekłada się w dużym stopniu na smak piwa, szczególnie przy IPA’ch. Z tego powodu starałem się znaleźć taki egzemplarz Kormorana, który nie był zbytnio narażony na czas oraz światło (chociaż z tym drugim to nigdy nie wiadomo). Kocura udało mi się dostać pod koniec zeszłego tygodnia. Tutaj też nie było większych problemów.

Słów kilka o stylu. Legenda głosi, że IPA powstała ze względu trudy wielomiesięcznych podróży z Wielkiej Brytanii do Indii. Kolonie i te sprawy. Inne piwa raczej nie wytrzymywały podróż i gorącego klimat.  Piwo w stylu Pale Ale zadziwiająco dobrze znosiło tą podróż. Z racji tego, że było one dedykowane na rynek Indyjski i nieco mocniej chmielone zaczęto je nazywać India Pale Ale. Mówimy tu o przełomie XVIII i XIX wieku. Piwo stało się bardzo popularne i zaczęto je sprzedawać również lokalnie w Wielkiej Brytanii. Browary z Ameryki nie chciał być w tyle, więc zaczęły warzyć własne wersje IPA. Z racji użycia amerykańskich chmieli powstała nazwa American India Pale Ale, która teraz jest oddzielnym piwnym stylem.

W smaku i aromacie powinny dominować chmiele. Co to znaczy? Piwo powinno być przede wszystkim cytrusowe, żywiczne, kwiatowe. Goryczka wysoka, bądź bardzo wysoka. Wszystko wspierane lekką słodyczą. Wiecie już na co się nastawiać, więc zaczynam porównanie.

CENA

Za oba piwa zapłaciłem niemal identyczną kwotę. Kormoran był o prawie złotówkę tańszy. Seria Podróże Kormorana do najtańszych nie należy, cenowo jest to już półka piw kraftowych. Jednak ze względu na swoją dostępność można ją kupić w przedziale od 6 do 9 złotych. Dosyć spory rozstrzał cenowy, a ja dorwałem swoje za 7,99 zł.  Ciekawe jaka jest cena Kocura bezpośrednio w Browarni Stara Warszawska? Ja kupiłem swoje w jednym z olsztyńskich sklepów za 8,60 zł. Cenowo prawie na remis.

DESIGN

Kormoran ma swoje plusy. Firmowy kapsel oraz butelka, której bezdomni tak bardzo nienawidzą:) Podoba mi się też papier, lekko matowy i estetycznie przycięty. Na etykiecie, jak to na wszystkich z serii Podróże Kormorana, widać … podróżnika z ogromnym plecakiem, który w jednym ręku trzyma piwo, a w drugim mapę. Poszczególne piwa z tej serii różnią się jedynie tłem. Przy American IPA mamy więc statuę wolności i amerykańską panoramę znaną z wielu filmów, klipów i obrazów z internetu. Jak na tym tle prezentuje się Dziki Kocur? Moim zdaniem lepiej. Etykiety w rysunkowym stylu trafiają w moje gusta. Tak, było sporo komentarzy, że to przecież Deer Bear, że to plagiat i stylowo etykiety są niemal identyczne, ale rysunek jest wykonany z dużą klasą i chyba nikt nie ma wyłączności na ten styl? Piwo z Kocura nazywa się Petarda Geparda, mamy więc geparda trzymającego w jednym ręku kufel piwa, a w drugim szyszkę chmielu z podpalonym lontem. Mocna kreska i kolory sprawiają, że etykieta jest bardzo żywa i ekspresyjna. Całość jest czytelna i zrobiona ze smakiem.

WYGLĄD

Petarda Geparda - Dziki Kocur i AIPA - Browar Kormoran
Po lewej Petarda Geparda z Dzikiego kocura, po prawej AIPA z Browaru Kormoran.

Oba piwa mają bursztynowy kolor. To z Browaru Kormoran jest bardziej przejrzyste, Petarda Geparda jest lekko zmętniona. Co do piany, to jest ona praktycznie biała w obu przypadkach. W Kormoranie jest trwalsza i wszystkie pęcherzyki są identyczne. U Dzikiego Kocura pęcherzyki mają różny rozmiar i piana dużo szybciej opada.

AROMAT

Piwo z Browaru Kormoran ma delikatny aromat, czuję w nim trochę amerykańskich chmieli, zaraz po nich pojawia się spora dawka karmelu. Z piwem z Dzikiego Kocura jest podobnie, tylko intensywniej. Biszkopty i słodycz na finiszu. Kurcze, zapach chmielu za szybko ulatuje. Czułem żywicę, ale za krótko. W drugim podejściu jest identycznie, a w Kormoranie aromat już dawno uleciał.

SMAK

Kormoran jest bardzo słodki. W pierwszych dwóch łykach goryczka jest na bardzo niskim poziomie, czuję tylko karmel. Trunek jest bardzo treściwy, ale z chmielem jest ciężko, nawet po 3 łyku. Z czasem goryczka zaczyna się ujawniać, ale i tak jest bardzo umiarkowanie. Petarda Geparda jest bardziej wodnista. Wrażenie z pierwszego łyku? Chmiele nie wniosły do piwa więcej niż w przypadku Kormorana. Słodycz jest również lekko rozmyta, a zamiast goryczki na początku czuję lekki kwasek. Jest też niewielkie szczypanie w gardle, ale bez konkretnej goryczki. Może po kilku minutach pojawia się ledwo wyczuwalny grejpfrut, ale nie tak wyobrażałem sobie IBU 50. Może coś jest nie tak z moim egzemplarzem? Kormoran jest zdecydowanie bardziej słodki, ale goryczka jest też dużo lepiej wyczuwalna (chociaż i tak słodycz ją zdominowała). Ot, taka AIPA light. A Dziki Kocur? Mniej tu wszystkiego. Mniejsza słodycz kontrowana jeszcze mniejszą goryczką. Bardzo dziwnie. Muszę kupić jedno bezpośrednio w Browarze i sprawdzić, czy będzie tak samo. Ale to chyba nie wina dystrybucji? Na koniec jeszcze jedno porównanie. Po wzięciu łyka Dzikiego Kocura goryczka pojawia się po około 10 sekundach, przy Kormoranie trzeba czekać tylko 5 sekund.

WERDYKT

Petarda Geparda - Dziki Kocur i AIPA - Browar Kormoran

W bezpośrednim porównaniu lepiej wypadło AIPA z Browaru Kormoran. Piwo ma więcej ciała, jest słodsze i goryczka jest dużo lepiej wyczuwalna. Jako AIPA jest jednak dla mnie za słodkie. Dziki Kocur wypadł ciut gorzej. Mniej w nim wszystkiego. Jak już pisałem wyżej, kupię jeszcze jedną butelkę i sprawdzę, czy to nie wina trefnej butelki.

BLEND

A najlepiej smakowała mi wersja blend. Mniejsza słodycz i wyrazista goryczka. Może oba browary połączą kiedyś swoje siły?

 

 

Jedna odpowiedź do “AIPA [Browar Kormoran] vs [Browar Dziki Kocur]”

  1. Petarda jest warzona w browarze Czarna Owca. Dziki kocur to przecież kontrakt, w Starej Warszawskiej mieli tylko premierę.
    Co do samego ich piwa mam podobne odczucia ( jak na aipa to lipa), aczkolwiek apa jeszcze słabsza.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *